Második hete vezeti a mozis nézettségi listát a Fekete pont

Második hete vezeti a mozis nézettségi listát a Fekete pont

Jelenet a Fekete pont című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Második hete vezeti a mozis nézettségi listát a magyar oktatás valóságát szatirikusan bemutató Fekete pont. A filmet legutóbbi számunkban mi is dicsértük, azt írva róla: „lehetőséget ad elgondolkodni általános neurózisunkon, dühkezelési és problémamegoldási stratégiáinkon. Rossz mondatainkon, gyakorlatainkon.” Szimler Bálint filmjét mások is az év magyar alkotásaként köszöntötték, a fekete humorú dráma pedig nemcsak kritikai, hanem nézettségi sikert is hozott magával. A Fekete pontnak a második hétvégén is sikerült megőriznie a vezető pozícióját, a Mozinet közleménye szerint magyar film esetében utoljára négy évvel ezelőtt volt erre példa. A múlt hétvégi első hellyel olyanokat tudott a film maga mögé utasítani, mint a Szádra ne vedd (Speak No Evil), a Beetlejuice Beetlejuice vagy a Deadpool & Rozsomák.

Szimler első fikciós nagyjátékfilmje a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ott pedig több díjat is nyert. Állami támogatás nélkül készült, hasonlóan az elmúlt évekből olyan művekhez, mint Reisz Gábortól a Magyarázat mindenre, Hajdu Szabolcstól a Kálmán-nap és Egy százalék indián, vagy Boross Martintól a Nyersanyag.

A Fekete pontot a második hétvégén 10 701-en nézték meg, amivel a film felülmúlta a saját első hétvégi eredményét. Érdemes felidézni, hogy ehhez képest a sokat tárgyalt Petőfi-film, a Most vagy soha nézettsége a második hétvégére hatalmasat zuhant, 71,2 százaléknyival kevesebben voltak rá kíváncsiak. Rákay Philip filmjének pedig minden összejött, kiemelt költségvetés és marketing, miközben a kreatív producer még a film bemutatójakor is más magyar film nézettségén élcelődött az őt kérdező újságíróknak.

Szimler filmje független produkcióként, több producer összefogásából valósult meg, eddig összesen 26 708-an váltottak rá jegyet. A Fekete pontot, melynek forgalmazója a Mozinet, a harmadik héten is 58 mozi adja. A filmből a digitális kópia mellett közösségi segítséggel még 35 milliméteres kópiát is készítettek, ez a változat legközelebb csütörtökön és vasárnap lesz látható az Urániában. Szimler Bálinttal beszélgettünk mi is, interjúnkat a következő számunkban olvashatják.