Új felfedezés oldhatja meg egy csapásra az amerikai ipar egyik kínzó problémáját

Új felfedezés oldhatja meg egy csapásra az amerikai ipar egyik kínzó problémáját

A minnesotai héliummező 3D-s térképe (Fotó: Pulsar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hélium korunk egyik legkeresettebb és legkorlátozottabban hozzáférhető ipari alapanyaga. E nemesgázt korántsem csupán a felemelkedő lufikba és léghajókba töltik, vagy a beszédhang viccesen magassá változtatására használják, de rengeteg életbevágó fontosságú elektronikai berendezés működéséhez is elengedhetetlen. Ezért hatalmas a geopolitikai jelentősége a kimerülőfélben lévő héliumkészletek birtoklásának. Minnesota alatt hatalmas, eddig ismeretlen héliumkészletre bukkantak, ami egy most nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint még annál is sokkal több nemesgázt tartalmaz, mint korábban remélték. E készlet kitermelése egy csapásra megoldhatja az amerikai ipar eddig egyre kínzóbbá váló héliumhiányát.

670 méter mélyen találtak rá a kutatófúrások a minnesotai héliummezőre idén február végén. A kutatást a Pulsar Helium nevű bányászati cég végezte a vasércbányáiról híres Iron Range-hegység területén.

280 kilométer hosszan húzódik az Iron Range Minnesota északi részén, és a héliumbányászok azt remélik, hogy a nemesgázmező a hegység jelentős területére kiterjed a mélyben.

649 000 köbméter hélium termelhető ki csupán az egyik tesztkútból, amit a mező héliumkészletének értékelése érdekében fúrtak, a független felmérés szerint. Ráadasul e kút mindössze a Pulsar Helium által birtokolt földterület

13 százalékáról szivattyúzza ki a gázt. Vagyis a cég azt reméli, hogy a teljes készlet ennek sokszorosa lehet

60 millió köbméter héliumot termelt ki tavaly az Egyesült Államok, vagyis ez az egyetlen kút 1 százalékkal növeli a teljes tavalyi kitermelést.

40 százalékát adja az Egyesült Államok a világszerte kitermelt héliumnak. A héliumot, minthogy nemesgáz mivoltából fakadóan inert (szinte reakcióképtelen) például hűtőanyagként használják a kutatásban, az orvosi képalkotó berendezésekben, az űrkutatásban és a high-tech eszközök gyártásánál.

5 millió köbméterre becsüli (vagy inkább ebben reménykedik) a cég a teljes mező héliumkészletét.

8,3 százalékát fedezheti a minnesotai lelőhely a jövőben az amerikai héliumigénynek. 

14,5 százalékos tisztaságú a felhozott hélium, ami nem tűnik soknak, pedig ez a legtisztább gáz, amit a héliumbányászok valaha is láttak. Az érték nagyságát jól mutatja, hogy 0,3 százalékos tisztaságú héliumot már profitábilisan ki lehet termelni.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/37. számában jelent meg szeptember 13-án.