Katolikus belháború zajlik amiatt, hogy túl közel kerültek a politikához

Katolikus belháború zajlik amiatt, hogy túl közel kerültek a politikához

Semjén Zsolt a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel ismerte el Tóth Tamás munkáját (Forrás: Magyar Kurír)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bese atya botránya és a két, pedofíliával vádolt katolikus pap ügye nyomán információnk szerint katolikus belháború zajlik, ahol az egyik tábort a kormányhoz dörgölőző vezetők alkotják, a másik oldalon pedig azok állnak, akiket zavar ez a túlzott közelség a politikához, és az egyház hosszú távú céljait tartják szem előtt.

A két tábor szembenállására jó példa az alábbi történet. Szeptember 24-én megjelent egy cikk a Válasz Online-on Bódis András tollából Isten háta mögött – íme a Bese-ügy által „eltakart” papi pedofilbotrányok címmel. Az írás megjelenése után egy furcsa közlemény küldött szét néhány kiválasztott szerkesztőségnek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. A szöveg így néz ki:

„A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye megdöbbenéssel értesült arról, hogy egyes sajtótermékek újságírói a főegyházmegyében a hatályos egyházjog és a vonatkozó szentszéki rendelkezések szerint zajló, gyermekvédelmi ügyben indult vizsgálat kapcsán, annak lezárulta előtt olyan állításokat is közölnek, amely tévesek, az eljárás hitelességét veszélyeztetik, továbbá az eljárás alá vont személye mellett a főegyházmegye több papjával, így mások mellett az MKPK titkárával szemben téves, vagy nem bizonyított állításokat fogalmaznak meg, így rendkívül károsak. Le kell szögezzük, az egyházi vizsgálat lefolytatói és a meghallgatottak az egyházi jog szerint jártak el, az egyházi eljárási lépéseket maradéktalanul betartották.

Kalocsa, 2024. szeptember 25.
Dr. Bábel Balázs s. k.
kalocsa-kecskeméti érsek”

A Magyar Hang információ szerint azonban ezt a közleményt nem Kalocsán írták, és a szerzője sem Bábel Balázs – ő lázas betegen feküdt, amikor a szöveg megszületett. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága, maga Tóth Tamás titkár tartotta fontosnak ezt megírni és szétküldetni, gyakorlatilag kihasználva azt, hogy Bábel Balázs érsek egy gége- és hangszálgyulladás miatt telefonálni sem tud. Minderről maga az érsek is írt egy birtokunkba került levélben, melyet az MKPK tagjainak, vagyis a püspököknek és érsektársainak címzett. Ebben azt fejtette ki, hogy az MKPK sajtóosztálya küldte nekik a közleményt, ráadásul folyamatosan sürgették az érsekség munkatársait, hogy mikor adják már ki, és ő a betegsége miatt nem tudta a véleményét hallatni.

Itt meg kell jegyezni: Tóth Tamást, az MKPK titkárát a katolikus felekezeten belül a kormány–egyház-kapcsolat kulcsfigurájaként tartják számon mindkét oldalon; Semjén Zsolt négy éve a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel ismerte el az atya áldozatos munkáját. Tóthot egyébként a most megvádolt Hatházi Róbert jó barátjaként és mentoraként tartják számon, annak kisegítő lelkésze volt a kecskeméti Szentcsalád plébánián. A Válasz Online cikke szerint tanúként meg is hallgatták a Hatházi ügyében lefolytatott, fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések gyanúja miatt indult belső egyházi eljárásban, ahova a titkár egy jogásszal érkezett.

Az MKPK megkerülte a választ

A közlemény ügyében kétszer is kénytelenek voltunk kérdéseket küldeni az MKPK-nak, mert megkerülték a választ. Az első levélben – többek között – arról érdeklődtünk, miért tartották fontosnak, hogy a közlemény a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nevében menjen ki és nem az MKPK közleményeként. A válasz: „a nevezett közleményt nem az MKPK, hanem a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, illetve maga Bábel Balázs érsek úr jegyzi. Érsek atya az MKPK egyik legrégebben hivatalban lévő, magas rangú tagja; a szóban forgó ügy kivizsgálásában, bármilyen érdemi nyilatkozattételben kizárólag az eljárást lefolytató főegyházmegyei hatóság illetékes.”

Ekkor egy újabb levélben jegyeztük, hogy pontosan tudjuk, ki jegyzi a közleményt, de arra vagyunk kíváncsiak, hogy igaz-e az információnk, hogy azt az MKPK-ban írták, és ha igaz, akkor miért utasították/kérték arra a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét, hogy ők jegyezzék és ők küldjék ki azt a sajtónak? Hétfő délben erre is megérkezett a meglehetősen nyakatekert válasz: „az MKPK koordinatív feladatot lát el, nincs utasítási jogköre az egyes egyházmegyék felett, hanem ellenkezőleg, annak különböző osztályai, így a Sajtóosztály is az egyes főpásztorok, egyházmegyék munkáját segíti kérés esetén. Bármilyen döntés szakmai előkészítése, amely egy hivatali-szakmai eljárásrend része, azonban teljesen különbözik egy döntés meghozatalától. Az egyházmegyék, illetve a főpásztorok az általuk kiadott közlemények tartalmáért minden esetben kizárólagos felelősséget viselnek. Ahogyan előző válaszunkban is megírtuk, Bábel Balázs érsek úr az MKPK egyik legrégebben hivatalban lévő, magas rangú tagja; a szóban forgó ügy kivizsgálásában, bármilyen érdemi nyilatkozattételben (pl. közlemény kiadása) - az eljárási szabályok szerint - kizárólag az eljárást lefolytató főegyházmegyei hatóság, jelen esetben csak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye illetékes.” Egyébként Tóth Tamástól megkérdeztük azt is, milyen szerinte igaztalan állítások voltak a személyéről a Bódis-cikkben, de erre semmilyen választ nem kaptunk.

Az ügyben megkerestük a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegyét is, ahonnan világos, tömör válasz érkezett: „a közleményt az MKPK Sajtószolgálata szövegezte meg.” Azt már mi tesszük hozzá, hogy az MKPK sajtószolgálatáért egyébként Tóth Tamás titkár felel.