Elismerte a spanyol Vox, hogy több milliárd forintos kölcsönt kapott a magyar MBH Banktól

Elismerte a spanyol Vox, hogy több milliárd forintos kölcsönt kapott a magyar MBH Banktól

Jorge Buxadé, a spanyol Vox európai parlamenti listavezetője, António Tanger Correa, a portugál Chega európai parlamenti listavezetője, Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője, Gál Kinga, a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció alelnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője (b-j) a Patrióták Európáért pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülése után tartott sajtótájékoztatón az Európai Parlament brüsszeli épületében 2024. július 8-án. (MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A spanyol szélsőjobboldali párt, a Vox az El Paísnak elismerte, hogy az MBH Bank 9,2 millió eurós (jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 3,6 milliárd forintos) kölcsönnel segítette a 2023-as parlamenti és önkormányzati választási kampányukat – írja a Telex.

Az információt Pepa Millán, a párt szóvivője erősítette meg a lapnak, aki azzal indokolta a kölcsön felvételét a magyar banktól, hogy spanyol forrásból nem jutottak hitelhez. Azt a Vox vezetőségének több tagja is megerősítette, hogy az MBH Bank két részletben folyósította a hitelt – először 6,7 millió eurót, majd 2,6 millió eurót –, és hogy a kölcsönt azóta teljes egészében visszafizették. Először a VSquare oknyomozó portál hírlevele írt arról, hogy a spanyol El País értesülései szerint egy Orbán Viktor köreihez közel álló magyar bank adta a kölcsönt a spanyol pártnak – emlékeztet a portál. A Vox júliusban jelentette be, hogy elhagyja az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportot az Európai Parlamentben, és helyette belép az Orbánék hathatós közreműködésével gründolt Patrióták Európáért frakcióba. Nem ez az első alkalom, hogy magyar bank hitelez egy külföldi szélsőjobboldali pártnak: korábban az akkor Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bank mintegy 10 milliós kölcsönnel támogatta Marine Le Pen 2022-es elnökválasztási kampányát.

Címkék: Vox, MBH Bank