Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette, szárazföldi támadás indult Libanon ellen

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette, szárazföldi támadás indult Libanon ellen

Izraeli légicsapás Dél-Libanonban az észak-izraeli galileai régióból nézve 2024. szeptember 30-án éjjel, a palesztinokat támogató Hezbollah síita milícia és az izraeli erők harcai idején. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint kedd hajnali 1 órakor az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy „célzott és korlátozott” támadást indított Dél-Libanonban, a Hezbollah terrorszervezet célpontjai és infrastruktúrái ellen több határ menti faluban. 

CNN beszámolója szerint a szárazföldi hadművelet megindítása után a libanoni határ közelében tüzérségi tűz, drónok és helikopterek hangja hallatszott, a libanoni oldalon található Aadaysit Marjaayoun falu irányából pedig több robbanást, füstfelhőt és fényvillanásokat is láttak. Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, Izrael nem tervezi, hogy Libanonban marad, vagyis „nem lesz hosszú távú megszállása Dél-Libanonnak”, ám nem hajlandóak meghatározni az időtartamot. A műveletüket „Északi Nyilaknak” nevezték el. Az X-en közzétett tájékoztatás szerint pontos felderítési információkon alapuló, célzott szárazföldi razziákról van szó. A szárazföldi csapatokat repülőgépekkel és tüzérséggel támogatják.

Izraeli katonai csapás érte Ain al-Hilweht, a legnagyobb palesztin menekülttábort is Libanonban, közölte palesztin forrásokra hivatkozva a BBC. Más hírügynökségek arról számoltak be, hogy a palesztin Fatah fegyveres szárnyának egyik ott bujkáló vezetője volt a támadás célpontja. A Libanonba behatoló izraeli szárazföldi erők pontos létszámáról és a mozgásáról egyelőre keveset tudni – írja a 444. Ami biztos, hogy Kiryat Shmona északi részén, ahol az izraeli páncélosok és gyalogosok behatoltak Libanonba a 2006-os háború során, most is heves ágyúzás zajlott. Légicsapások is voltak Bejrútban és az ország déli részén legalább tíz helyszínen – közölte a libanoni állami hírügynökség. Az ország egészségügyi minisztériuma szerint legalább 95 ember meghalt és 172 megsebesült az izraeli csapásokban a déli régiókban, a keleti Bekaa-völgyben és Bejrútban az elmúlt 24 órában. Az izraeli hadsereg pedig Metula, Misgav Am és Kfar Giladi észak-izraeli területeket zárt katonai zónának nyilvánította.

Mint ismert, az izraeli titkosszolgálat az elmúlt hetekben összehangolt akcióban csapott le a Hezbollahra, a libanoni székhelyű arab ellenállási mozgalom harcosaira, több ezer személyhívót és rádiót robbantva fel. A légicsapások napok óta folytatódnak, s többek között Haszan Naszrallah sejket, a Hezbollah vezetőjét is megölték a becsapódó izraeli bombák. Naszrallah halálával kapcsolatban Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, Libanon, a Közel-Kelet és a világ is biztonságosabb lesz a Hezbollah síita szervezet vezetőjének halálával végződött izraeli katonai akció nyomán. Az izraeli hadsereg már napok óta gyülekezett a határon, hogy csapást mérjen a szervezetre, hogy az Libanonból ne tudjon Észak-Izrael elleni akciókat indítani.

Címkék: Izrael, Libanon