Ha elveszik a településektől az iparűzési adót, összedől a szociális ellátás

Ha elveszik a településektől az iparűzési adót, összedől a szociális ellátás

A drónnal készült felvételen az ipari park Salgótarjánban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hogy mit csinál a jegyző? Talán ő a legfontosabb ember a polgármester után – mondja némi habozás után a középkorú asszony, akit egy Buda környéki település utcáján kérdezünk. Múltkor is neki kellett szólni a szökevény komondorok miatt, akik a patak mentén riogatták a futókat és a többi kutyasétáltatót. A jegyző feladata persze sokkal szélesebb körű ennél.

Ellátja mindazon jogköröket, hatásköröket, amelyeket az állam telepít rá, emellett segíti az önkormányzat – a képviselő-testület, a bizottságok, a polgármester, illetve az alpolgármesterek – munkáját, és végrehajtja a testület, illetve a polgármester által hozott döntéseket – sorolja Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke. Ha egy kisebb településen nincs főállású polgármester, vagy épp huzamosabb ideig nem elérhető, viszont dönteni kell például egy megrongálódott járda helyreállításáról, az állampolgár először a jegyzővel találkozik.

• Miért terjedt el, hogy az önkormányzat helyett a kormányhivatalok alá rendelnék a jegyezőket?
• Mi történne az önkormányzatokkal, ha elvennék tőrük a jegyzőket?
• Elveszi-e a helyi adót a kormány, és ha igen, mi lehet ennek a következménye?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap október 3-ig kapható 2024/39. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!