Irán rakétákkal támadt Izraelre

Irán rakétákkal támadt Izraelre

Iráni rakéták Izrael felett (Forrás: X/Emily Schrader - אמילי שריידר امیلی شریدر)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Irán rakétákat indított Izrael felé az izraeli hadsereg (IDF) kedd délutáni közlése szerint.

Tel-Avivban megszólaltak a szirénák, az ország civil lakossága pedig óvóhelyre húzódott. Nem sokkal később Jeruzsálemből is légiriadóról érkeztek hírek.

Az izraeli sajtó közlése szerint Irán több mint száz (egyes jelentések szerint kétszáz) rakétát lőtt ki a közel-keleti országra. Az nem volt rögtön egyértelmű, hogy mi fog történni, ezeket megsemmisítik-e már a levegőben, vagy valami rosszabb következik be, a helyzet kifejezetten gyorsan eszkalálódott.

A brit Guardian jeruzsálemi riporterei szemtanúi voltak, amint több tucatnyi rakéta haladt el a város felett, és vette célba Izrael fő tengerparti településeit helyi idő szerint nem sokkal fél nyolc után. Bár azt lehetett hallani, hogy néhány rakétát a levegőben semlegesítettek, de a jelek szerint több háborítatlanul tudott tovább haladni célpontja felé.

Felvételek a rakétatámadásokról:

 

A Reuters szerint Izrael leállította az országból kifelé és befelé irányuló légiközlekedést is, Irak pedig, amely Izrael keleti szomszédjától, Jordániától keletre fekszik, szintén lezárta a légterét. 

Közben az Iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy a rakétatámadással torolnák meg a Hezbollah és a Hamász vezetőinek meggyilkolását. Júliusban Teheránban ölték meg a Hamászt vezető Iszmáil Hanijét, míg a másik terrorszervezet vezetőjét, Haszan Naszrallahot néhány nappal ezelőtt.

Az iráni ENSZ-misszió közben meg is védte a rakétatámadást azzal, hogy szerinte ez csupán válaszlépés Izrael „terrorcselekményeire”, miután Izrael fokozta a katonai offenzíváját az Irán proxiszervezeteként működő Hezbollah ellen Libanonban. „Irán törvényes, racionális és legitim válaszát a cionista rezsim terrorcselekményeire – amelyek során iráni állampolgárokat és érdekeltségeket támadtak meg, és megsértették az Iráni Iszlám Köztársaság szuverenitását – megfelelően végrehajtották” – közölte az X felületén a szervezet, egyúttal azzal fenyegetőzve, hogy ha Izrael erre válaszolni mer, akkor újabb, megsemmistő csapással készülnek. Mindebből a Guardian szerint az vehető ki, hogy a már elindított rakéták mellett jelenleg nem készülnek újabb támadásra.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari viszont ígéretet tett arra, hogy a támadásnak következményei lesznek. Közlése szerint az ország továbbra is fokozott készültségben van, rendkívül feszült a helyzet kedd este Izraelben. 

Helyi idő szerint háromnegyed kilenc (nálunk háromnegyed nyolc) körül végül arról érkeztek hírek, hogy a támadás véget ért, az izraeli hadsereg pedig országszerte közölte a lakossággal, hogy engedélyezett a védett területek elhagyása. Daniel Hagari televíziós beszédében közölte, hogy eddig nincs értesülés sérültekről, Irán pedig nagyjából kétszáz ballisztikus rakétát lőtt ki az országra. Izrael helyi idő szerint háromnegyed kilenc után újra megnyitotta a légterét.