Márki-Zayéknak nem tetszik, hogy Magyar Péter „kisajátítja” a lyukas zászlót

Márki-Zayéknak nem tetszik, hogy Magyar Péter „kisajátítja” a lyukas zászlót

(Forrás: Mindenki Magyarországa Néppárt/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Mély aggodalommal” olvasta a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt, hogy Magyar Péter pártja szimbólumává emelte a lyukas zászlót. Szerintük ugyanis ezzel igyekszik azt a saját politikai üzeneteivel azonosítani, márpedig ez a szimbólum nem egy párt tulajdona – a lyukas zászló az egész nemzeté, egy dicső forradalomé, amely a szabadságért, függetlenségért és a nemzeti szuverenitásért küzdött.

A párt felidézte, hogy a történelem során többször is láttuk, hogyan próbálnak politikai erők nemzeti szimbólumokat kisajátítani. A nyilas mozgalom az Árpád-sávos zászlót és Turult sajátította ki és mocskolta be tetteivel, ezáltal évszázados magyar történelmi jelképeket próbált magához kötni. A későbbiekben a Fidesz tett hasonló kísérletet a kokárdával, amelyet az 1848-as forradalom idején a nemzeti egység szimbólumaként viseltek. – A nemzeti jelképek kisajátítása és politikai eszközként való használata megbontja a nemzeti egységet, és olyan sebeket okozhat, amelyeket nehéz begyógyítani – írták, arra kérve Magyar Pétert, hogy ne tegye politikai csatározások tárgyává ezt az ikonikus szimbólumot, amely az 1956-os forradalom hősiességét és közös nemzeti identitásunkat képviseli.

Magyar Péter kedden délelőtt jelentette be, hogy jelképük mostantól az 1956-os lyukas zászló. Tájékoztatása szerint azt tudja, hogy ez a zászló a szabad Magyarország jelképe is, ezért nem fogják kisajátítani, „ahogy azt a Fidesz tette anno a nemzeti jelképeinkkel”. Viszont azt sem fogják hagyni, hogy „holmi politikai igazgatók meggyalázzák”.