Búcsúznak a közélettől a leváltott polgármesterek

Búcsúznak a közélettől a leváltott polgármesterek

Veres Pál (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sorra búcsúznak a közélettől azok a polgármesterek, akiket a júniusi önkormányzati választáson leváltottak posztjukról, de hivatalosan csak most válnak meg a hivataluktól.

„Viszlát, és kösz a halakat!” – ezzel a Douglas Adams-idézettel zárta rövidre pályafutását az MSZP-s Tüttő Kata az Instagramon, aki a közélettől is távozik azt követően, hogy október 1-jétől már nem főpolgármester-helyettes.

Az elmúlt öt évben Miskolcot vezető Veres Pál korábban sem volt politikus és úgy tűnik, ezután nem is marad az. – Lezárult egy korszak az életemben, és lezárult egy korszak a város életében is – írta, hozzátéve, hogy búcsúzik, de csak polgármesterként, marad „hűséges, a városáért élő miskolci”. Veres Pál még az ellenzéki összefogás színeiben szerezte meg a polgármesteri posztot 2019-ben, a legutóbbi voksoláson azonban már nem is indult el, a helyiek pedig a fideszes Tóth-Szántai Józsefet választották meg a megyeszékhely vezetésére.

Az Egert eddig vezető Mirkóczki Ádám már hosszabb politikai pályát hagy maga mögött, hiszen polgármestersége előtt jobbikos politikus volt, az elmúlt években azonban felhagyott a pártpolitizálással és korábbi formációját is otthagyta. – Elérkezett a nap, amikor életem egy meghatározó szakaszának végére értem – közölte a Facebook-oldalán, jelezve, hogy ma még nem tudja, végleges-e a búcsú, de most távozik a közéletből. Köszönetet mondott a segítőnek és ellenfeleinek is, mert – mint írta – tőlük is sokat tanult. Mirkóczki Ádám ugyancsak az ellenzéki összefogás jelöltjeként került Eger élére öt évvel ezelőtt, ugyanakkor a kapcsolat később megromlott, azt mondta, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének és csak a várossal akar foglalkozni. Idén tavasszal újra megmérette magát, ám alulmaradt a fideszes Vágner Ákossal szemben.

Baján is búcsúzik Nyirati Klára, aki szintén úgy tűnik, hogy abbahagyja a politizálást és eredeti pályájára tér vissza. – Nem titok, a tanári pályától sosem tudtam, és nem is akartam elszakadni. (...) Várnak rám ismét a diákok ( még ha nem is Baján), és olyanok is, akiknek az élet árnyas oldalával kell megküzdeni – jelentette be a Facebookon. Nyirati Klára ugyancsak ellenzéki jelölt volt, de legyőzte a fideszes Kámánné Bari Bernadett.

Van, akinél még nem egyértelmű, hogy folytatja-e a politizálást, ilyen például a Győr éléről leváltott Dézsi Csaba András. A fideszes politikus arról írt közösségi oldalán, hogy már tudja, merre megy tovább, de részleteket nem árult el. A megyeszékhelyen mindenesetre elég feszült volt a helyzet az utóbbi időszakban, hiszen az októbertől hivatalba lépő Pintér Bence jogköreit jócskán megnyirbálta a mostanáig regnáló városvezetés.

Hétfőn a szocialista Horváth Csaba és Bősz Anett jelentette be, hogy visszavonul a politikától.