Strasbourg elé kerül a megbízhatósági vizsgálat

Strasbourg elé kerül a megbízhatósági vizsgálat

Hálapénz elfogadása miatt őrizetbe vett orvosnál talált pénz (Fotó: Police.hu)

Egy hivatásos gyám, egy örökbefogadási tanácsadó és az Oktatási Hivatal egyik munkavállalója is a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot lehetővé tevő törvény miatt. 

A 444.hu azt írja, hogy korábban Szelényi Zoltán traumatológus főorvos, az MSZP egészségügyi kabinetvezetője fordult a testülethez emiatt. Az orvos úgy érezte, hogy a vizsgálat sérti az egészségügyi dolgozók magánélethez és személyes adatokhoz fűződő alkotmányos jogait, azonban az Alkotmánybíróság nem így látta. A 444 információi szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága mindkét ügyben felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal.

Emlékeztetőül: a megbízhatósági vizsgálatot eredetileg a korrupcióval vagy más súlyos törvénysértéssel gyanúsított rendőrök és államigazgatási dolgozók lebuktatására találták ki. A vizsgálat lényege, hogy a célszemély viselkedését fedett nyomozók tesztelik megrendezett élethelyzetekben, vagyis lényegében csapdát állítanak neki. A nyomozás ideje alatt titkosszolgálati eszközökkel titkos információgyűjtést is folytathatnak a hatóságok, az illetőről és környezetéről titkos hang- és képfelvételeket készíthetnek. A vizsgálatot a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezetője vagy Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezheti.

A kormány azonban 2021-ben jelentősen kibővítette azt a kört, hogy kiket vizsgálhatnak ilyen módon. Azóta gyakorlatilag bárkit megbízhatósági vizsgálat alá vonhatnak, aki az államigazgatásban dolgozik, beleértve az egészségügyi dolgozókat is.

A 444 kikérte az NVSZ-től, hogy hány megbízhatósági vizsgálatot folytattak le az elmúlt években, és ezek közül hány zajlott egészségügy dolgozó ellen. 2020-ban 1009 ilyen vizsgálatot folytattak le, a kiterjesztés évében, 2021-ben 1172-t csináltak végig. A következő két évben 949-et majd 988-at, idén augusztus végéig pedig 619-et. A vizsgálatok negyede jutott el „kontaktusig”, vagyis amikor ténylegesen tesztelték a célszemélyt, és csak nagyon kevés esetben lett feljelentés a vizsgálat vége. 2021-ben 23, 2022-ben 45, tavaly 39, idén augusztusig pedig 26 esetben egészségügyi dolgozót teszteltek a hatóságok, ezek nyomán összesen 10 feljelentés született.