Várhatóan bíróság elé kerül a szuverenitási törvény

Várhatóan bíróság elé kerül a szuverenitási törvény

Didier Reynders (Fotó: Európai Parlament/Alexis Haulot)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság tovább fogja léptetni a szuverenitási törvény miatt indult kötelezettségszegési eljárást – értesült a Népszava

A lap emlékeztet arra, hogy az uniós testület még februárban indította el az eljárást, mert szerinte a törvény sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, többek között az unió demokratikus értékeit; a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát; az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot (például a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget); a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket; valamint számos, a belső piacra alkalmazandó szabályt.

A kormánynak két hónapja volt a módosításra vagy arra, hogy kimagyarázza magát, de ez nem sikerült, így májusban jött a következő lépcsőfok. A Népszava úgy tudja, hogy a kormány azóta sem tudta meggyőzni az Európai Bizottságot, ezért viszik csütörtökön már bírósági szakaszba az eljárást. Didier Reynders igazságügyi biztos korábban célzott már arra, hogy akár felzárkóztatási támogatásokat is befagyaszthatnak a jogszabály miatt. A Népszava egyik forrása szerint azóta letettek a tervről.

A lap emellett úgy tudja, hogy az uniós testület várhatóan nem nem kér majd ideiglenes intézkedést sem, azaz nem indítványozza, hogy az Európai Unió Bírósága az ítéletig állíttassa le a törvény alkalmazását. Az ilyen perek általában egy-két évig tartanak, így ideiglenes intézkedés híján még jó ideig következmények nélkül maradhat a törvény. Ráadásul, ha uniós jogot sértőnek találják a jogszabályt, az Európai Bizottság akkor is külön lépésben kérheti pénzbüntetés megállapítását a bíráktól.

A 2023. decemberében elfogadott szuverenitásvédelmi törvény értelmében bárki ellen indítható vizsgálat, aki Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Az ellenőrzést a Szuverenitásvédelmi Hivatal végzi, amely az illetékes hatóságoknál szabálysértési vagy büntetőeljárást is kezdeményezhet. Hiába az uniós eljárás, az intézmény költségvetését jelentősen megemelték, újabb munkatársakat vettek fel, az elnök titkárságát 14 fősre duzzasztották. Bírálói szerint a jogszabály arra szolgál, hogy minden kritikus hangot elhallgattassanak.