Hatalmasat fejlődtek a magyar egyetemek egy orosz rangsor szerint

Hatalmasat fejlődtek a magyar egyetemek egy orosz rangsor szerint

A Debreceni Egyetem hasít a rangsorban (Fotó:
MTVA/Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyot javítottak az eddigi pozíciójukon a magyar egyetemek a Round University Rankings (RUR) moszkvai székhelyű egyetemi rangsorkészítő cég hat tudományterületen publikált tematikus ranglistáján. 

Az Eduline cikke szerint a rangsorban a világ több mint 1000 vezető egyetemét listázzák 20 indikátor alapján 4 terület, az oktatás (40 százalék), a kutatás (40 százalék), a pénzügyi fenntarthatóság (10 százalék) és a nemzetközi mutatók (10 százalék) vizsgálatával.

A Debreceni Egyetem orvostudományi képzései egy év alatt közel 160 helyet javítottak, de más magyar egyetemek is szép eredményeket értek el és nagyot javítottak a 2023-as eredményeikhez képest. Bölcsészettudományok terén a Pécsi Tudományegyetem például 115 helyet javított egy év alatt, az élettudományi rangsorban a Budapesti Corvinus Egyetem a 2023-as 722. helyezését az 570. helyre tornázta fel, műszaki tudományok terén pedig a Soproni Egyetem javított közel 190 helyet.

Ellenben az Eötvös Loránd Tudományegyetem számos rangsorban jelentősen visszacsúszott. A természettudományok terén például több mint 200 helyet.