Repülőjáratokat irányítanak át a közel-keleti konfliktus miatt

Repülőjáratokat irányítanak át a közel-keleti konfliktus miatt

Emirates-gép Ferihegyen (Fotó: Malév GH)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem 80 repülőjáratot kellett átirányítani kedden a közel-keleti konfliktus miatt – írja a Times of Israel. Irán Izrael elleni rakétatámadása után négy Emirates-járat Budapesten szállt le, a gépek Dublinból, Düsseldorfból, Nizzából és Prágából indultak Dubajba és Törökország felett fordultak vissza Budapest felé. A négy gép fedélzetén több mint 1200 utas tartózkodott.

A történtek miatt közel 80, főként Emirates-, British Airways-, Lufthansa- és Qatar Airways-járatot kellett átirányítani, elsősorban Kairóba és európai nagyvárosokba. A járatok átirányítása miatt a FlightRadar24 szerint Isztambul és a dél-törökországi Antalya zsúfolttá vált, ami néhány légitársaságot arra kényszerített, hogy dél felé terelje a járatokat. 

Az Airportál szerint a négy járat este 11 és szerda hajnali 3 óra között, a szükséges üzemanyag felvételét követően folytatta útját Dubajba, a megszokott útvonal helyett Egyiptom és Szaúd-Arábia légterén keresztül kerülve el a konfliktusban érintett légtereket.

A Telex cikke szerint a keddi támadás után lezárták az izraeli légteret, a Ben Gurion repülőteret, és az Izraellel szomszédos országok repülőtereit. Irán is közölte, hogy a repülésbiztonság érdekében csütörtök reggelig meghosszabbítja légterének lezárását . 

Kedd este Irak és Jordánia légterét is lezárták, de az iraki közlekedési minisztérium azóta bejelentette, hogy újra megnyitották az iraki repülőtereken érkező és induló polgári járatok előtt. 

Mint ismeretes, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint Irán kedden 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre. Iráni közlés szerint a csapást Ali Hamenei ajatollah, az iráni legfelsőbb vezető rendelte el, és Teherán készen áll a válaszcsapásra. Az IDF szóvivője azt üzente, hogy az iráni támadásnak következményei lesznek. Izrael szerda hajnalban légicsapásokat mért Libanon fővárosára, az izraeli hadsereg Bejrút déli külvárosait támadta, mert itt van az Irán által támogatott Hezbollah egyik fellegvára.