Lázár János: Cser-Palkovics latte avokádó polgármester, Nagy Márton bajnok mások pénzének elszedésében

Lázár János: Cser-Palkovics latte avokádó polgármester, Nagy Márton bajnok mások pénzének elszedésében

Lázár János a tihanyi Tranzit Fesztiválon (Fotó: Facebook/Lázár János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mészáros Lőrinc, Szijj László, Cser-Palkovics András vagy épp Nagy Márton kapcsán is erősen fogalmazott Lázár János a Tranzit Fesztiválon tartott, közel egyórás előadásában. A felszólalás a következő címet kapta: „Latte avokádó versus birspálinka, avagy mi kell a győzelemhez”. A közlekedési miniszter kifejezetten nyíltan beszélt a rendszerről és annak gyengeségeiről, ami kritikára sarkallotta a résztvevőket is: az egyik fiatal megszólaló azt mondta, akkor ő „mészároslőrincezne” egy kicsit, míg más azt a kérdést tette fel, nem engedte-e el a kormány a főváros kezét, „a budapesti nagyberuházások többsége le lett fújva, le lett nullázva”. A megszólaló rákérdezett a Nyugati tér komplex rekonstrukciójára és a Biodómra is.

A beszélgetésen persze szó volt Magyar Péterről, Vitézy Dávidról, az LMP-ről és Brüsszelről is. Alább Lázár János erősebb állításaiból szemezgetünk.

A latte avokádóról és a birspálinkáról:

„Először nem értettem, mi az a latte avokádó. Amikor először hallottam a miniszterelnök beszédét, azt hittem, félrebeszél a nagy melegben, nem gondoltam, hogy ez a két zagyvalék összejön egymással. Nem vagyok trendi vagy nem követem a divatot, de a latte avokádó bizonyára jó ital, nem akarok senkit önmegbecsülésében bántani. (…) Kétszázhúsz darab birsalmafának vagyok a tulajdonosa ellenben.”

Cser-Palkovics András és más erős fideszes polgármesterek kapcsán:

„Szerencsések vagyunk, mert vannak latte avokádó polgármestereink, mint Cser-Palkovics András vagy a zalaegerszegi ember, akik latte avokádók láthatóan, mert olyan jól szerepelnek ezekben a nagyvárosokban, és vannak birspálinkás polgármestereink kisebb falvakban.”

„Sok helyen elválik a párt és a polgármester megítélése. Ha túl nagy a különbség, az nekünk nem ideális, ezért meg kell kérdezni a polgármestereket, hogy tudnának abból a nagy glóriából, ami körülöttük árad, ránk is juttatni. Nekünk nem önépítő polgármesterekre van szükségünk önmagában.”

Szentkirályi Alexandráról, Karácsony Gergelyről és Vitézy Dávidról:

„2024-ben tudtuk az elmúlt évtizedek legjobb jelöltjét állítani Szentkirályival. Én biztos nem hoztam volna meg ezt a döntést [a visszaléptetéséről], és nem is támogattam, kifejezetten elleneztem, bár elfogadom, hogy a győzni akarás, a politikai racionalitás a másik döntés mellett szólt, de Alexandrára kell építeni a következő években”.

„Sándor György egyszer azt mondta, egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én kerékpárral megyek. Ezt tudnám mondani a két jelölt [Karácsony és Vitézy] közti nagy versenyben.”

„Lett utolsó pillanatban ez a furcsa dolog, hogy a Real Madrid átengedte a helyét és a pozícióját, és voltak választók, akiknek ez álszent dolognak tűnt. Nagy kockázatvállalás volt, ha jól látom, az LMP erre rá is ment, lényegében kampó. Én jobban szeretem a világos, egyenes beszédet, nem kell nekünk senkitől sem lízingelni senkit. Erős, saját lábán álló jelölt kell számunkra.”

„Nem mindegy, hogy valaki kezdő kisgyerekként foglalkozik a vonatozással, vagy 4,5 millió utas sorsa van rábízva naponta.”

„Én olyan vagyok, akinek mindenért meg kellett küzdenie, mindenütt helyt kellett állni, helyt is tudtam állni. Az ifjú Vitézy mindent készen kapott lehetőségképpen. Fiatalon közlekedési államtitkár lett. Olyan gyalázza most a politikánkat, aki nemrég közlekedési államtitkárunk volt, és készen fel volt neki tálcán kínálva Budapest. A Fidesz félrelépett, és mindent alátett, de nem tudott élni a lehetőséggel. Egyedül csak rajta múlott meggyőződésem szerint, hogy néhány ezer szavazatot nem tudott visszagyűjteni. Több ezer fideszes Budapesten nem szavazott rá a kommunikációja, fellépése és amiatt, amilyen ő, inkább átszavaztak a Mi Hazánkra.”

A vasútról:

„Nekem sokkal fontosabbak [Vitézynél] azok a százszámra érkező levelek, amelyekben anyáznak engem az utasok, leírva, mi történt velük a vonaton.”

„Sikerült ötpontos akciótervet a kormány asztalára tenni. Lesz benne járművásárlás, vasútfejlesztés, új jogszabályi környezet, utaskomfort-javító lépéssorozat. Egy valamit nem tudunk megoldani: azt az időjárási változást, amit most is elszenvedünk. Az nem normális dolog, hogy júliusban 10 nap negyven fok van, most meg második hete folyamatosan. Ezt nem tudják a kórházak, és ha működnének, nem tudnák az iskolák, de a kormányhivatalban és a rendőrségen is elromlanak a klímák, ahogy a vasúton is. Ez az ország nem erre van összerakva, hogy negyven fokban kelljen működtetni. Itt hibát követtünk el, hogy ezzel az időjárási jelenséggel nem foglalkoztunk alaposan, ezt felrovom a MÁV-menedzsmentnek is, nagyon állami volt a magatartás és nem szolgáltató, ügyfélbarát”.

„A kormány tette idáig a legjobb ajánlatot a fővárosiaknak. Összehangoltuk a Volán, a MÁV és a BKK szolgáltatásait, ez önmagában alkalmas kellett volna legyen arra, hogy megnyerjük a választásokat. A budapesti választók érdekében mindig készek vagyunk racionális döntést hozni. 180 ezer olyan diák van, aki nem a BKK diákbérletét vette meg, hanem 1850 Ft-ért olyan országbérletet, amivel mindenhova mehet.”

Arról, mit rontott el a Fidesz, és mit kell tennie:

„Voltak rossz tapasztalataim a saját politikai közösségemmel kapcsolatban: zártkörű rendezvények, csak regisztrációval lehetett bemenni, a polgármesterjelölt nem akarta, hogy kiálljunk egy utcasarokra, ahova jöhet bárki. Így biztosan nem lehet nyerni.”

„Az lehetetlen, hogy a Fidesz elveszítse az utcát, és egy ellenzéki politikus uralja azt, ki kell merni állni.”

„Voltak olyan települések, Tihany és a XII. kerület is ilyen, amelyekben a NER-ről és a NER egy bizonyos részéről tartottak népszavazást júniusban. De nem a Fideszről. Nem szabad összekeverni a kettőt. Ezért a Fideszben nagy felelősségünk van ennek a rendbetételére is.”

A kegyelmi ügyről és a Novák-Varga-párosról:

„Egyértelmű volt mindenki számára, hogy Magyar Péter azért van, mert volt Novák-ügy, mert volt kegyelmi ügy. Ez olyan dolog, ami a mai napig nincs kellőképp feldolgozva. Olyan seb, ami gennyed az ember lábán, és egyszer csak az egész lábat le kell vágni.”

„Amikor arra építjük az egészet, hogy a család és a gyermek a legfontosabb, akkor nem lehet köztünk olyan, aki pedofíliával kapcsolatos ügyben kegyelmet ad, ez létezhetetlen, ezzel kivégzi az egész munkát.”

„Próbáltunk egy generációváltást megszervezni, aztán ez nem a legjobban sikerült, mint itt a Magyar Péter, Varga Judit, Novák Katalin és egyéb sokaság mutatja. Nem a legjobb projektünkként fut le, úgy tűnik, vagy túl jól sikerült, nézőpont kérdése. Dolgozni kell, csak érdemalapú szempontok alapján lehet nálunk előrehaladni a jövőben, nem kapcsolatok és rámutatás kell eldöntse, kiből mi lesz. Helyben kell elkezdeni a politikát, lépcsőről lépcsőre, step by step. Nem hiszem, hogy az normális, hogy valaki túl nagy felelősséget kap tapasztalat nélkül. De ez nem azt jelenti, hogy pár romlott alma miatt az egész gyümölcskosarat ki kell dobni.”

Nagy Mártonról:

„Nagy olyan kiváló miniszter, hogy a nemzet bajnokairól gondoskodik akkor is, amikor azok nem szeretnék. Ennyi pénzt, amennyit mi elszedünk a nagy magyar bankoktól, gyógyszergyáraktól, kiskereskedőktől, még ember nem szedett el. Nagy Márton mások pénzének elszedésében nemzeti bajnok maga is. Így érzik a nagyvállalati menedzserek és a részvényesek is, hiszen extra különadók terhelik a bankokat, a gyógyszeripart és a különböző ágazatokat.”

Mészáros Lőrincről és az „újgazdagokról”:

„Azért szeretnék sokat tenni, hogy az újgazdag vállalkozói réteg áldozzon iskolára, egyetemre, kórházra, óvodára. Elengedhetetlen, hogy a NER győztesei visszafáradjanak a kasszához, és a közteherviselésből többet vegyenek ki, mint eddig tették. És nemcsak sportot és futballt kell támogatni, az nem lesz ide elég. Mit kezdenek a pénzzel? A saját maguk javára fordítják csak, vagy a haza is gyarapszik általuk? Most az a szakasz jön tizennégy év után, hogy erre kellenek még pozitív példák.”

„Ma az ország egyik legnagyobb munkaadója Mészáros Lőrinc, és jó munkaadó. Felépítette ő és csapata a semmiből azt a vasútépítő társaságot, ami Közép-Európában bárhol megállja a helyét.”

„Ugyanez vonatkozik Szijj Lászlóra az útépítés területén. Miközben sok kritika éri őket alappal és alap nélkül, de nagyon sokat dolgoznak azon, hogy a cégeik a megkapott lehetőségek mellett teljes egészében megállják a helyüket.”

A Budapest-ellenességről:

„Mindig az a vád ér minket, szerintem teljes alap nélkül, hogy Budapest-ellenes gondolkodást képviselünk, ez szerintem nem igaz.”

„Kialakult köztünk egy véleménydifferencia. Amire mi büszkék vagyunk, a Puskás, az Atlétikai Stadion, a kulturális beruházások sokasága, az nem biztos, hogy egy pesti vagy budai számára fontos, mert azt szeretné, hogy a járda, a HÉV, a villamos legyen normálisan megszervezve. Ő ezt látja, hiszen ő használja Budapestet, minden nap, mi Európa egyik központját szeretnénk benne látni, itt van eltérés, de az kell, hogy win-win szituáció alakuljon ki.”

Magyar Péterről:

„2006-ban mi úgy nyertünk őszi választást, hogy 2006 tavaszán a komcsik még megvertek bennünket, három-négy hónappal később ott is nyertünk, ahol el sem indultunk. Jelöltek, média, adatbázis és minden más nélkül.”

„Akik azt mondják, hogy ezzel nem kell foglalkozni, szőnyeg alá lehet söpörni, vagy hogy ez csak pillanatnyi hangulat, nagyot tévednek. Azt, aki három hónap alatt harminc százalékos pártot tudott felépíteni, nem szabad alábecsülni.”