Mélyponton a forint

Mélyponton a forint

Ma már csak emlék: pénzváltó 2008-ból.  (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A forint árfolyama délelőtt fél 11 előtt nem sokkal 398 fölé gyengült az euróval szemben – ezzel a magyar deviza elérte az elmúlt fél év legrosszabb eredményét, augusztus elején volt utoljára valamivel 398 fölött az árfolyam.

A hvg.hu azt írja, a forint árfolyama a reggeli piacnyitással rögtön nagyot zuhant, az euróval szemben a 398 alatti szintről 398,4-ig, majd onnan kisebb-nagyobb mozgásokkal, de lényegében folyamatosan gyengült. A dollárral szemben az árfolyam 352,9-ről gyengült gyors ütemben 360,4-ig.

A legközvetlenebb ok az Irán által Izrael ellen ballisztikus rakétákkal végrehajtott támadás, illetve az arra kilátásba helyezett izraeli és amerikai ellencsapás. A dollár erősödik, hiszen – így a cikk – egy ilyen helyzetben sok befektető viszi szívesebben a pénzét a legbiztonságosabb devizába. Ez a folyamat már kedden napközben is tartott, hiszen akkor már elkezdték beárazni azt, hogy lehet valamilyen konfliktus Irán és Izrael között, azóta pedig folytatódik: a hét elején még 1,12 dollárba is került egy euró, most már az 1,1-es szinthez is közel járt.

Címkék: euró, forint