Átlátszó: A KEHI-jelentés nem támasztja alá Magyar Péter állításait

Átlátszó: A KEHI-jelentés nem támasztja alá Magyar Péter állításait

Magyar Péter. (Fotó: Kiss Brigi))

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2021 augusztusában kelt KEHI-jelentés súlyos kifogásokat fogalmaz meg a Diákhitel Központ egyes konkrét szerződéseivel kapcsolatban. Olyan kijelentések találhatóak a szövegben, hogy több esetben nem volt valós verseny, sőt: az ajánlattételre felkért társaságok teljesítési képessége eleve kétséges volt, illetve szóvá teszik a díjazás és az ellenszolgáltatás aránytalanságát is. Egy az interneten többnyire ingyenesen elérhető tartalomból összeállított tanulmány oldalanként 100 ezer forintba került, és összesen 4 milliót fizettek ki rá, egy 18 diából álló előadás pedig 4,4 millióba került – írja az Átlátszó azokról KEHI-jelentésről, amelyre Magyar Péter hivatkozott, amikor Hadházy Ákos független képviselő nyilvánosságra hozott és kifogásolt számos, még az ő vezetése alatt kötött szerződést. Magyar erre úgy reagált: „Ön is pontosan tudja (...), hogy 2021-ben Rogánék rám küldték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy sarokba szorítsanak a válásunkkor. Hónapokig vizsgálódtak, hátha találnak valami szabálytalanságot. Nem jártak sikerrel.”

 

Az Átlátszó felidézi, hogy Magyar Péter korábban a Partizánnak azt mondta, azért távozott a Diákhitel Központ (DHK) éléről, mert túlárazott, rossz minőségű megbízásokat írattak vele alá a NER-es Balásy Gyula cégeivel, a kormány pedig megfélemlítésként ráküldte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (KEHI). Az elmúlt hetekben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nyilvánosságra hozta, hogy túlárazott, fölösleges, sok esetben fiktívnek tűnő szerződéseket kötött a Magyar Péter vezette központ, amelyek szándékosan pont a pályáztatási értékhatár alatt találhatóak. Magyar szerint Hadházy vagdalkozik, hiszen a KEHI sem talált kifogásolni valót a vizsgálat során, ahogy a Partizánnak mondta, „lezárták a vizsgálatot mindenféle megállapítás nélkül”.

A Katus Eszter és Hont András által jegyezett Átlátszó-cikk azt állítja, az anyag nem támasztja alá Magyar kijelentését: a 2021 augusztusában elkészült dokumentum tartalmaz megállapításokat. A KEHI szakmai észrevételeket tesz az állami cég egész működésére vonatkozóan, leszögezve, hogy annak eredményessége nem a saját gazdálkodásából, a hitelezés fölpörgéséből származik, hanem a közvetett állami támogatásból. Az anyag – írja az Átlátszó – a diákhitel központ által kötött egyes szerződésekkel kapcsolatos problémákról is beszámol, s úgy fogalmaz, hogy a megrendelt kutatások, elemzések és tanulmányok díjazása több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással.  „Olyan is előfordult, hogy triviális, az interneten számos helyen ingyenesen elérhető megállapításokra jutottak, illetve olyan cégeket kértek fel ajánlattételre, amelyek teljesítési képessége eleve kétséges volt” – olvasható a jelentésben. Az Átlátszó cikke szerint a  KEHI összesen 52 db, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen.