Magyarország továbbra is kimarad az ukrajnai misszióból

Magyarország továbbra is kimarad az ukrajnai misszióból

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Magyarország elutasítja a háborús eszkaláció veszélyével járó újabb európai uniós javaslatot, amelynek értelmében a közösség katonai tanácsadókat vezényelne Ukrajnába a kiképző művelet koordinálására” – jelentette ki Szijjártó Péter a geszti kormányülésen rögzített videójában.

Az EUMAM (European Union Military Assistance Mission Ukraine) egy Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtó misszió. Erről 2022 októberében döntött az Európai Tanács határozata. A misszió Josef Borell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének javaslata – emlékeztet a hvg.hu. A misszió célja, „hogy hozzájáruljon az ukrán fegyveres erők katonai képességének növeléséhez a műveletek megalakítása és tényleges végrehajtása érdekében, hogy Ukrajna megvédhesse a nemzetközileg elismert határain belüli területi integritását, ténylegesen gyakorolhassa szuverenitását, és megvédhesse az ukrajnai polgári lakosságot” – szól az Európai Tanács határozata.

Közel kétéves tevékenysége óta a projekt 52 ezer katonát képzett ki, az EU területén, lengyel és német kiképzőpontokon. A Politico korábban már megírta, hogy tervben van a katonai kiképzés kiterjesztése Ukrajna területére is. Ez azonban már akkor is aggályokat vetett fel, a laphoz eljutott dokumentumban ezt meg is fogalmazzák: „Nagyon valószínű, hogy Oroszország provokációnak tekintené az EU katonai jelenlétét ukrán földön” – áll a közleményben, és hozzáteszi, hogy az EU számára »nem megvalósítható«, hogy megvédje az Ukrajnába küldött kiképzőket”.

Erre utalhat Szijjártó Péter is, amikor leszögezi: Magyarország eddig sem vett részt a misszióban, sem pénzt, sem katonát nem adtak, és nem is történik az ország területén ilyen jellegű kiképzés. „Két évvel ezelőtt már világossá tettük, hogy nem veszünk ebben részt, ugyanakkor nem akadályoztuk meg a többieket abban, hogy saját belátásuk szerint ebben az akcióban részt vegyenek” – mondta a külügyminiszter, aki szerint nemcsak a misszió mandátumának meghosszabbítása kerül most napirendre, hanem „az EU katonai tanácsadókat is küldene Ukrajnába koordinálási feladatok végrehajtására”. A javaslatra a magyar kormány nemet fog mondani, mert „veszélyes ránk, Magyarországra nézve is, hiszen, ha eszkalálódik a konfliktus, akkor az először mindig a szomszédságban eszkalálódik, nem több ezer kilométerrel odébb” – mondta a miniszter. Az Európai Tanács határozatához azonban nem kell többségi hozzájárulás, hacsak a tagállamok egyharmada nem ellenzi, életbe lép a javaslat – írja a hvg.hu.