Nyomoznak a Diákhitel Központ szerződései miatt

Nyomoznak a Diákhitel Központ szerződései miatt

Magyar Péter, még a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójaként (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyomozás van folyamatban a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban – derült ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerdai közleményéből, amelyet azután adtak ki, hogy Átlátszó megírta: a Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt túlárazott szerződéseket kötött különböző cégekkel. 

A Kehi közleménye szerint a vonatkozó kormányrendelet alapján „tanácsadó tevékenységet folytattak a Diákhitel Központ Zrt. működése és gazdálkodása tárgyában”. Ennek során véleményt készítettek a Diákhitel Központ működéséről, ami után lezárták a tanácsadói tevékenységüket.

„Az ügyben ellenőrzési jelentés a 355/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. § (3) bekezdésének megfelelően nem készült, a Hivatal a vélemény elkészítésével a jogszabályi kötelezettségeinek eleget tett. A Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, melyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak” – írta a Kehi.

Ahogy arról beszámoltunk, az Átlátszó cikke szerint a Kehi 2021-ben készült jelentésében többek között az áll, hogy a Magyar Péter vezetése alatt álló Diákhitel Központ több alkalommal is túlárazott és felesleges kutatásokat, elemzéseket rendelt meg, és sokszor valódi verseny nélkül kötöttek szerződéseket bizonyos cégekkel. A Kehi 52 darab szerződést vizsgált a 2018 és 2020 közötti időszakból, ezek összértéke 1,4 milliárd forint volt.

Az Átlátszó szerint a Kehi-jelentésben nincs nyoma annak, hogy bárkit is felelősségre vontak volna a gyanús szerződések miatt, vagy további vizsgálat indult volna az ügyben. Magyar a Facebook-oldalán reagált az Átlátszó cikkére. Posztjában, ahol élesen bírálja az Átlátszó cikkének egyik szerzőjét, Hont Andrást, azt írta: nem hozták nyilvánosságra a teljes Kehi-jelentést, csak szemezgettek belőle. Állítása szerint azért nem történt feljelentés a 2021-es jelentés nyomán, „mert nem volt miért”. A posztra utóbb Hont András is reagált, szintén személyeskedő hangnemben.  

Nem sokkal a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal után a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is közleményt adott ki szerdán, amelyben azt írták, hogy a Kehi vizsgálata után nem hosszabbították meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását a Diákhitel Zrt.-nél. Azt írták, a Kehi 2021 során folytatott átfogó vizsgálatot a Diákhitel Zrt.-ben, amely érintette a beszerzésekkel és szerződésekkel kapcsolatos gyakorlatot is. „A Magyar Fejlesztési Bank ezt követően 2022-ben nem hosszabbította meg Magyar Péter vezérigazgatói megbízatását” – olvasható a közleményben.