Előhang egy rendszerváltozáshoz

Előhang egy rendszerváltozáshoz

Az 1848. március 15-i ünnepség és politikai demonstráció résztvevői (Fotó: Fortepan/Horváth Ernő)

A gonosz, szadista nyolcadikos, aki terrorizálja a kicsiket és elveszi a tízóraijukat – ennyi maradt az Orbán-rendszerből. Nem így indult, de ez lett belőle. Erre vall a gyalázatos bosszúhadjárat Iványi Gábor és az Evangéliumi Testvérközösség iskolái ellen. Jelzi a rendszer közeli bukását. Hogy Orbánon is beteljesül a zsarnokok végzete. Megpróbál eltiporni minden ellenállást, újabb és újabb ellenségeket fedez fel, beteges gyanakvása a barátból is ellenséget csinál. Egyre rosszabb minőségű emberekkel kénytelen körülvenni magát, de már ezek is csak félelemből vagy érdekből szolgálják, és el fogják hagyni, mihelyt ez áll az érdekükben. Ismerős, régi történet ez. Miniszterelnök úr, többé ne bízzon senkiben!

Nem is bízik. A rendvédelem erős emberét, Pintér tábornokot megbuktatta: rábízta a csődbe juttatott egészségügy és közoktatás felügyeletét, csupa olyasmit, amihez nem ért. Az önállóskodó Lázárnak most az ingatlanmaffiát kell kiszolgálnia, nevét a MÁV nevű vasúti szerencsétlenség teszi hírhedtté. Matolcsy, a pénzügyi varázsló épp most farol ki a NER-ből. Az Orbán-hitűek kiöregednek, új vetélytársak támadnak. Marad a szuverenitásvédelem, a TEK meg a kínai hitel. 2026-ban jó eséllyel valami új kezdődik, bármi megtörténhet. Én nem a közvélemény-kutatók jelentéseit figyelem, hanem az árakat a boltban. A várakozási listát a kórházban. A járatkimaradásokat. A tanárok és diákok életét megkeserítő iskolarendszer nyomorúságát. Politikai viharok, ez tény, egyelőre nincsenek. Csak a kiszáradt, hullni készülő levelek zörögnek a fákon. Egy elhajított csikk elég ilyenkor…

Átéltem már egy rendszerváltozást. A nyolcvanas évek végén az államszocialista rendszer csődöt jelentett, és átalakult valami mássá, ami azóta is tart. Azt sem láttuk előre, az sem mirajtunk múlt. Akkor megfigyelhettem, hogyan sodródik kényszerpályára egy szépreményű ország, és hogyan folytatódik változott viszonyok közt ugyanaz, amitől meg akartunk szabadulni. Csak önmagunktól nem tudtunk megszabadulni, úgy látszik, ez volt a baj. Most, amikor újabb változások küszöbén állunk, tanulságos lesz felidézni az akkori viszonyokat, nehogy ugyanúgy járjunk.

Erről is olvashat a cikkben:
• Mivel kell majd szembesülnie az országnak, ha bukik a NER?
• Mi a nemzetgazdaság igazi nyavalyája, amit meg kell oldani?
• Mi az, ami a gazdasági problémánál is kényesebb?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap október 3-ig kapható 2024/39. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!