Vitézy Dávid szerint „súlyos politikai kudarccal” indul az új ciklus Karácsony Gergely számára

Vitézy Dávid szerint „súlyos politikai kudarccal” indul az új ciklus Karácsony Gergely számára

Vitézy Dávid (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Konstruktív egyeztetést zajlott szerdán a fővárosi frakcióvezetők között, a beszélőviszony létrejött. Ha Karácsony Gergely már a főpolgármester-választás jogerős eredménye után is összehívott volna ilyen találkozókat, akkor a közéleti feszültségeket megspórolta volna – mondta Vitézy Dávid egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. A politikus úgy fogalmazott, ha a következő időszakban a közös munka úgy működne, mint a mostani egyeztetés, ami „nem TikTok stílusban zajlott”, az optimizmusra adna okot.

Vitézy Dávid a Magyar Hang kérdésére elmondta, Karácsony Gergelynek most már nincs világos többsége a közgyűlésben, hiszen saját magával együtt mindössze 7 képviselője van a 33-ból. Egy ilyen helyzetben szerinte az felülvizsgálatra szorul, hogy a közgyűlés hatáskörének nagy része jelenleg a főpolgármesterre van átruházva. Ugyanis az új frakciók akkor tudnak felelősséget vállalni, ha van ráhatásuk a döntésekre. Vitézy Dávid szerint az ezzel kapcsolatos javaslatai közül van, amit Karácsony Gergely is elfogadott, de van, amit nem, így az erről szóló vita folytatódni fog. A politikus azt is bírálta, hogy a főpolgármester gyakorlatilag lemásolta Budapesten a kormányzat veszélyhelyzeti működését, például a fővárosi közgyűlés két ülése között akár olyan ügyekben is dönthet egy személyben, minthogy Budapest jelentkezzen-e olimpiát rendezni, de az összes fővárosi cég tulajdonosi joggyakorlása is egyedül őt illeti jelenleg. Elmondta, ha a pénteki alakulóülésen nem sikerül új szervezeti és működési szabályzatot (szmsz) megszavazni, akkor marad a régi, ha pedig majd később a költségvetésben sem tudna közgyűlés megállapodni, akkor ez esetben is a korábbi, 2024-es maradna érvényben 2025-ben, de ezek azt jelentenék, hogy befagynának az erőviszonyok, minden fejlesztés leállna, ezt viszont senki sem akarhatja. Attól egyébként nem tart, hogy a közgyűlés feloszlana, hiszen ehhez 4/5-ös többséggel kellene szavazni.

Nemet mondana a főispánnak

 – Súlyos politikai kudarc Karácsony Gergely számára, hogy nem jelölt főpolgármester-helyettest az alakulóülésre, ami még törvényi kötelezettsége is lenne – vélte Vitézy Dávid. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy a főpolgármesternek technikai problémái lesznek, ha egy főből áll a városvezetés, az olyan, mintha a kormány csak egy miniszterelnökből állna, így például amíg ez a helyzet áll fenn, addig Karácsony Gergely nem mehet szabadságra, mindent neki kell aláírnia. A háttérbeszélgetésen szóba került az is, hogy Kiss Ambrus, aki eddig általános főpolgármester-helyettes volt, jelenleg a Fővárosi Önkormányzat főigazgatójaként folytatja munkáját, miután a frakciók többsége nem szavazná meg az újrázását. Erről Vitézy Dávid úgy fogalmazott: Kiss már csak azért sem lehetne Karácsony első számú helyettese, mert nem tagja a fővárosi közgyűlésnek, pedig ez törvényi előírás. – Ha Kiss Ambrus valóban Karácsony Gergely nélkülözhetetlen jobbkeze, akkor miért nem rakták fel a börtönben lévő MSZP-s és DK-s politikusok elé a fővárosi listájára? – tette fel a kérdést.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, ő nem jelentkezett főpolgármester-helyettesnek és jelenleg sem teszi ezt, ha mégis benne látnák később azt, akivel többséget lehet teremteni, akkor persze kész lenne tárgyalni erről, de csak szigorú feltételekkel vállalná el ezt, amelyek lehetővé teszik az érdemi szakmai munkát és a programja megvalósítását. Hogy reális-e, hogy a főpolgármester-helyettes hiánya odáig eszkalálódjon, hogy a főispán jelöljön ki egyet, arra azt mondta, ha erről az alakulást követő ülésen sem fognak tudni dönteni a közgyűlésben, akkor a törvény szerint ennek kell következni. Vitézy Dávid ugyanakkor úgy biztosan nem vállalná el a helyettességet, ha erre a főispán kérné. A politikus a háttérbeszélgetésen arra is kitért, hogy bár Karácsony Gergely azt állította, látott olyan előterjesztést, ami minden jogkört a főpolgármester helyettesének adná, ám ez szerinte közjogilag lehetetlen, ahogy olyan sem fordulhat elő, hogy egy miniszter szélesebb jogosítványokkal rendelkezzen, mint a miniszterelnök. 

„Örülök, hogy lassacskán lezárul a Hagyó-korszak”

Lapunk kérdésére Vitézy Dávid arról is beszélt, hogy ő a Fidesz-frakcióval nem egyeztetett külön. Ez azt is jelenti, hogy ma találkozott először a közös frakcióvezetői egyeztetésen Szentkirályi Alexandrával, a kormánypárt a javára visszalépő volt főpolgármester-jelöltjével, ezt megelőzően pedig még a kampány elején, az aláírásgyűjtés kezdetén találkoztak, miután mindketten éppen a Széll Kálmán téren gyűjtötték az indulásukhoz szükséges aláírást. Külön ma sem beszélt Szentkirályival a köszönésen kívül, a kampány ideje alatt pedig szintén nem beszéltek se személyesen, se telefonon, akkor sem, mikor a kormánypárti politikus visszalépett a javára.

És hogy a BKK rendészet felállításáról szóló előterjesztését vajon elfogadják-e pénteken, mikor Karácsony Gergely korábban emiatt a szó szerint elküldte a „fenébe” Vitézy Dávidot? Válasza szerint ez „érdekes tesztje lesz a főpolgármestert kompromisszumkészségének”, hogy egy olyan ügyet, amit egyébként a budapestiek 80 százaléka támogat, csak azért elszabotál-e Karácsony Gergely, mert azt ő javasolta – ez egyben mutatni fogja azt is, mennyi esélye van az ő későbbi együttműködésüknek. Vitézy Dávid a kérdésre, hogy meg fogják-e szavazni, hogy az Iványi Gábor fémjelezte hajléktalanokat segítő intézmények fenntartását átvegye-e a főváros, azt mondta, fontos cél a hajléktalanellátás zavartalansága, ennek szellemében fognak ehhez az előterjesztéshez viszonyulni.

És hogy vajon Vitézy Dávid hallott-e arról, hogy lenne Duna Egyesület vagy Párt néven szerveződés a Tisza Párt ellenében? – Nem, de én nem is vagyok baloldali képviselő, aki félti a pozícióját – mondta. Szerinte az, hogy a Tisza vált a fővárosban a meghatározó erővé, számos ponton sérti az eddigi baloldali pártok gazdasági és politikai érdekszféráját, ő ennek tudja be az ezzel kapcsolatos hírt. És hogy személyesen örült-e a Tisza sikerének? „Én annak örültem volna, ha mi adunk 10 képviselőt a fővárosban, de annak örülök, hogy lassacskán lezárul a Hagyó-korszak Budapesten. Amikor azt olvasom, hogy Horváth Csaba vagy hozzá hasonló politikai szereplők befejezik a politikai pályafutásukat, az önmagában nem baj, ráfért ez a vérfrissítés Budapestre, amit az MSZP és a DK működése fémjelzett az elmúlt három évtizedben”.