Koronavírus: lejárat előtti, kínai teszteket kaptak a háziorvosok

Koronavírus: lejárat előtti, kínai teszteket kaptak a háziorvosok

Képünk illusztráció. A Zalaegerszegi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársa mintát cseppent egy antigén gyorsteszt paneljére a Zala Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási és Rehabilitációs Igazgatási Fõosztály Rehabilitációs Ellátási és Szakértõi Osztályán kialakított vizsgálóban 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan kínai gyártmányú Covid-teszteket küldött szét a háziorvosoknak a légúti panaszokkal érkező páciensek gyorstesztelésére a fővárosi kormányhivatal, melyeknek december elején lejár a szavatossági idejük – tudta meg a 24.hu.

Október 16-án jelentették be, hogy közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére. Az operatív törzs pedig utasításba adta a háziorvosoknak, hogy az első három járványhullám idején kialakult gyakorlattól eltérően mostantól a rendelőben teszteljék le a Covid-gyanús betegeket. Az orvosok tiltakozása után ezt végül módosították, a szakemberek dönthetnek, hogy ők végzik ela  tezstet, vagy továbbküldik a pácienseket.

A tesztcsomagok érkezéséről Sára Botond kormánymegbízott, a Fővárosi Oltási Munkacsoport vezetőjének aláírásával a kormányhivatal küldött értesítést a budapesti háziorvosoknak– írja a 24.hu. A rendelőkbe egy kínai cég, a Wondfo Biotech antigéntesztejeit szállították ki. A 24.hu-nak több fővárosi háziorvos megerősítette, hogy a hozzájuk érkező tesztek ugyanabból a szállítmányból származnak, amiből már a tavasszal szétküldött egy nagyobb adagot a kormányhivatal. A csomagoláson található gyártási és lejárati adatok megegyeznek az áprilisi csomagokban talált tesztekével: 2020-ban gyártották őket, a forgalmazhatóságuk pedig 2021. december 2-áig tart.

A 24.hu által megkérdezett orvosok furcsának találták, hogy az új feladat elvégzéséhez nem új eszközökkel, hanem olyanokkal látták el őket, amelyek még a delta variáns megjelenése előtti időszakból származnak. A nyilatkozók között volt, aki ebből arra következtetett, az eljárásrend megváltoztatásának ötlete mögött az állhatott, hogy kezdeni kellett valamit a hamarosan használhatatlanná váló szállítmánnyal. Az antigéntesztek mellé egyébként sem a tavasszal, sem most nem mellékeltek tájékoztatást a szállítmány eredetéről vagy magyarországi forgalmazójáról.

A 24.hu természetesen kereste a kormányhivatalt és az operatív törzset is, ám választ sehonnan sem kaptak.