Lépéseket sürget a légszennyezettség visszaszorításáért a Párbeszéd

Lépéseket sürget a légszennyezettség visszaszorításáért a Párbeszéd

Az autóforgalom növeli a légszennyezettséget Forrás Piaxabay (Képünk illusztráció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Párbeszéd pénteken határozati javaslatban arra kérte fel a kormányt, hogy tegyen lépéseket a légszennyezettség visszaszorításának érdekében. A klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettesi posztjáról év végén távozó Dorosz Dávid, a Párbeszéd elnökségi tagja online sajtótájékoztatón elsőként az ingyenes parkolás megszüntetését sürgette. Azt is kérte, hogy a veszélyhelyzet idejére tegyék ingyenessé az M0-s használatát, illetve hogy Budapesten és a főváros környéki településeken ingyen lehessen kerékpárt szállítani a MÁV járatain.

A párt azt is kezdeményezi, hogy a levegőminőségi adatokat az ország minden részén kistérségi szintre lebontva tegyék közzé. Dorosz Dávid javaslataikat indokolva azt mondta, egyértelmű adatok mutatják, hogy a levegőszennyezettség és a koronavírus-járvány terjedése összefügg: ahol rosszabb a levegő minősége, ott a koronavírus is jobban tud terjedni.

https://www.facebook.com/parbeszedmagyarorszagert/videos/1015857892213641

Szabó Tímea frakcióvezető úgy fogalmazott: miközben más országokban a kormányok tettek annak érdekében, hogy javítsanak a helyzeten, addig Orbán Viktor miniszterelnök olyan intézkedéseket hozott, amelyek rontottak azon.

A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, hogy Magyarországon a légszennyezettség önmagában is gondot okoz. Ez különösen igaz a téli időszakra, de a forgalom és a szegényebbek által használt rossz minőségű fűtőanyagok tovább súlyosbítják a helyzetet. – A kormányfő erre „rátett egy lapáttal, amikor az önkormányzatokon akart bosszút állni, és bevezette az ingyenes parkolást” – jelentette ki a politikus.