Magyarország Európa egyik rejtett titka, ne védekezzenek folyton – mondta az amerikai nagykövet

Magyarország Európa egyik rejtett titka, ne védekezzenek folyton – mondta az amerikai nagykövet

US Embassy Budapest/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendhagyó interjút készített a CNN David Cornsteinnel, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetével – vette észre a 24.hu. Az újságírók Budapesten egy tradicionális magyar étteremben futottak össze a diplomatával, aki két kollégája társaságában épp „egy tál levest fogyasztott és habzóbort ivott”. Bár a nagykövetség először azt közölte, hogy Cornstein nem ad interjút, amint befejezte a levest, a nagykövet odaült az újságírók asztalához, és kedvesen elbeszélgetett velük.

– Mindenekelőtt úgy gondolom, hogy Magyarország Európa egyik rejtett titka, Budapest pedig gyönyörű – fogalmazott a diplomata. Majd hozzátette, éppen azért is panaszkodott Orbán Viktornál és mindenki másnál az országban arra, hogy a jó hírekről beszéljenek, és ne védekezzenek folyamatosan.

Cornstein felidézte, amikor 2018 nyarán Magyarországra érkezett, a július 4-i nemzeti ünnep tiszteletére rendezett fogadás rémesen sikerült. – Volt vagy 33 fok, öltönyben és nyakkendőben álldogáltunk a tűző napon, összeizzadtuk egymást, és hallgattuk a beszédeket. Akkor azt mondtam, ez nem tűnik party-nak, és valami egészen mást akarok.

„Amerika szelleme és szíve is megváltozott Magyarország iránt" | Magyar Hang

David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a 444.hu-nak adott interjúban beszélt Donald Trump és Orbán Viktor találkozójáról. „Olyan, mintha ikrek volnánk (...) nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket" - Cornstein elmondása szerint Donald Trump amerikai elnök ezekkel a szavakkal búcsúzott Orbán Viktortól a hétfői találkozójuk végén.

Egy évvel később meg is valósult az álma, valódi party-n ünnepelték meg július 4-ét. Napvédett helyen, a Budapesti Kongresszusi Központban rendezett fogadáson fellépett Paul Anka, aki a díszvendég Orbán Viktornak személyes szerenádot is adott. A CNN felidézi, hogy miután a két ország kapcsolatának elmélyüléséről beszélt, az amerikai nagykövet megölelte a magyar miniszterelnököt.

– Ilyesmi csak akkor történhet meg, ha nagyon nagyon erős, és nagyon jó vezetővel van dolgunk – idézte a CNN Cornstein nyári szavait. – Amerikában az a mondás járja, hogy a tangóhoz két ember kell, és azt hiszem, Orbán Viktorban megtaláltuk a tökéletes táncpartnert.

A cikkben emlékeztetnek rá, hogy Barack Obama elnöksége idején nem volt felhőtlen a viszony a két ország között, elsősorban Orbán Viktor menekült-politikája, és az ellenzéki hangok elnémítása miatt.