Magyarországon fertőződött meg koronavírussal egy cseh turista

Magyarországon fertőződött meg koronavírussal egy cseh turista

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig hat országban – köztük Szlovákiában és Magyarországon – kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célnak minősítette.

– A fertőzéseket nyilvántartó központi adatbankban szerint július 1-jétől július 11-ig kilenc cseh turista tért vissza külföldről koronavírussal – nyilatkozott Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának igazgatója hétfőn a közszolgálati cseh rádiónak. Mint mondta, hárman Szlovákiában, ketten Svédországban, egy-egy ember pedig Horvátországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon és Svédországban fertőződött meg.

Szerinte egyelőre elhanyagolható számokról van szó, de leszögezte: a nyári turistaidényben számolni kell azzal, hogy a vírust többen is behozzák külföldről, s ezért Csehországban lokális járványgócok is kialakulhatnak.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter megerősítette Ladislav Dusek kijelentését. – Eddig valóban csak néhány, nem többtucatnyi esetről van szó – mondta a Seznam.cz hírportálnak. A miniszter szerint az utóbbi napok fejleményei alapján Horvátország, Bulgária és Görögország és „kockázatos” állammá vált. – Tudom, hogy kedvelt tengerparti üdülőhelyekről van szó. Mindenkinek, aki odautazik, tudatosítania kell a kockázatokat, és védenie kell magát – tette hozzá.

Csehországban március elsejétől – amikor ott először jelent meg a kór – hétfőig 13 174 igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki. Jelenleg a betegek száma 4 575, közülük valamivel több mint százat kezelnek kórházban.

(MTI)