Már csak az államfő aláírására vár a svéd NATO-csatlakozás jegyzőkönyve

Már csak az államfő aláírására vár a svéd NATO-csatlakozás jegyzőkönyve

Sulyok Tamás (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezsák Sándor az Országgyűlés ideiglenes elnökeként aláírta Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását, és a jogszabályt kihirdetés céljából továbbította az elnöki hivatalnak – derült ki a parlament honlapján szombaton közzétett jegyzőkönyvből. 

A kihirdetésre váró törvényt a parlament részéről Lezsák aláírta, a dokumentum alján pedig már Sulyok Tamás leendő köztársasági elnök aláírásának helye szerepel. Sulyok Tamást hétfőn választották meg köztársasági elnöknek, és várhatóan március 5-én iktatják be hivatalába. A ratifikálást tehát nem a svédek csatlakozását ellenző Kövér Lászlónak kellett aláírnia, mivel Novák Katalin február 10-i lemondása miatt ideiglenesen jelenleg ő a köztársasági elnök. De ideiglenes államfőként sem kell feltehetően aláírnia: A Hvg.hu szerint miután a köztársasági elnöknek csak március 2-án küldték meg a törvényt jóváhagyásra, az aláírásra rendelkezésre álló ötnapos határidő már Sulyok hivatali ideje alatt jár le.  

Mint megírtuk, Orbánék több mint másfél éven át tartó huzavonája után az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a svédek NATO-csatlakozását. A javaslatot 188 igennel és 6 nemmel fogadták el – a Mi Hazánk frakciója szavazott nemmel. A kormány és a Fidesz hosszú hónapok óta lebegtette a ratifikációt, arra hivatkozva, hogy a Fidesz-frakció a svédektől érkező sértések miatt nem támogatja azt. Meg is ígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, de végül a törökök jócskán beelőztek. Az ellenzék hiába kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést február elejére az ügyben, a kormánypárti képviselők bojkottálták azt.