Megszavazta az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozást

Megszavazta az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozást

Az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozásáról szavaz 2024. február 26-án (Fotó: Beliczay László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszavazta a parlament hétfő délután Svédország NATO-csatlakozásnak ratifikációját.

Mint Latorcai János KDNP-s levezető elnök ismertette, 188 igen, 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a határozati javaslatot. A bejelentésre tapsvihar tört ki az ellenzéki padsorokban. Ezzel hosszú huzavona végére került pont, a komrány és a Fidesz hosszú hónapok óta lebegtette a ratifikációt, arra hivatkozva, hogy a Fidesz-frakció a svédektől érkező sértések miatt nem támogatja azt. Meg is ígérték, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, de végül a törökök jócskán beelőztek. Az ellenzék hiába kezdeményezett rekdkívüli parlamenti ülést február elejére az ügyben, a kormánypárti képviselők bojkottálták azt.

Ezt a szavazást megelőzően Novák Katalin lemondását is megszavazta az Országgyűlés.

Orbán Viktor hétfőn azt mondta parlamenti beszédében, hogy hosszú és számos vitával színesített kapcsolatunk van a skandináv országokkal, a viták rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni. Ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet – jelentette ki, hozzátéve: Magyarország szuverén ország és nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről. Kitért arra is, hogy a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. Maradtak és lesznek is véleménykülönbségek, „hiszen mi, svédek és magyarok nem vagyunk egyformák”, de megértéssel tekintünk a különbözőségeinkre, ahogyan az komoly nemzetekhez illik – fogalmazott és részletesen ismertette a megkötött katonai és hadiipari megállapodásokat. Arra kérte képviselőtársait, hogy miután a magyar védelempolitika is gazdagodik, szavazzák meg a csatlakozást.