Másodperceken múlt, hogy nem okozott tragédiát a Fidesz rendezvényén menőző motoros (videó)

Másodperceken múlt, hogy nem okozott tragédiát a Fidesz rendezvényén menőző motoros (videó)

Kevésen múlt, hogy nem történt haláleset a Fidesz nagykátai kampányeseményén

Fotó: Facebook / Ébredj Káta (képernyő fotó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár halálos balesetet is okozhatott volna egy motoros felvonuló szombaton Nagykátán, a Fidesz kampányeseményén.

Az Ébredj Káta, civil ellenzéki szervezet Facebook-oldalán egy videót is közzétettek az esetről: a felvételen látható, hogy egy narancssárga dzsekis crossmotoros, közvetlenül a Czerván György fideszes képviselő képével felmatricázott furgon mellett felbőgeti motorját – majd leesik róla, az elszabadult jármű pedig kis híján elgázol két, zebrán áthaladó járókelőt, alig két méterre mögöttök zuhan a földre.

A motoros valószínűleg egykerekűzni akart, és elvesztette egyensúlyát, ám az Ébredj Káta oldalán már azt feltételezik, hogy szándékosan vezethette neki a motort a gyalogos párnak, mivel az ellenzéki összefogás jelképnek számító kék szalagot viselték. Ez az állítás nem megerősíthető, ám a felvételen nincs nyoma annak, hogy a balesetveszélyes helyzetet okozó férfi bocsánatot kért volna a járókelőktől, vagy hogy különösebben érdekelnék a történtek.

A motor elszabadulása mindenesetre tragédiához is vezethetett volna. Úgy tudjuk, az eset miatt rendőrségi feljelentés is született. A Magyar Hang a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult, hogy kiderüljön, valóban eljárás indult-e az ügyben, és ha igen, milyen jogcímmel. Válaszukban azt írták, a videón látható történtekkel kapcsolatban bejelentés/feljelentés nem érkezett. De a felvételt elemezve a kapitányság közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés miatt eljárást indított a motorkerékpárt vezető, 39 éves, tápiószentmártoni férfi ellen.

Tucatnyi rendőr kellett egy molinóhoz

Nagykátán már pénteken is botrányos körülmények között zajlott a választási kampány: az Ébredj Káta egy molinót húzott fel a piachoz közeli lámpaoszlopokra, amin „Czerván György elvtársat, a Hazafias Népfront 1985. évi országgyűlési képviselőjét” üdvözlik – utalva a fideszes Czerván rendszerváltás előtti politikai múltjára. A molinó miatt rengeteg rendőr érkezett a helyszínre; a plakát környékét „bűnügyi helyszínné” nyilvánították, több órás tanácstalan várakozás és telefonálgatás után levágták a molinót. A megyei főkapitányság lapunk kérdésére azzal indokolta az eljárást, hogy a molinón önkényuralmi jelképek láthatóak, mivel szerepelt rajtuk a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) vöröscsillagos címere.

Botka Sándor, az Ébredj Káta önkormányzati képviselője szerint ugyanakkor nem sértettek törvényt a kihelyezéssel, hiszen azt a BTK sem bünteti, hogy az önkényuralmi jelképeket tudományos, művészeti vagy edukációs céllal mutassák be. Botka a rendőrség jogellenesnek minősített fellépése miatt panaszt is tett.