Még több oltóanyagot szállít Magyarországra a Pfizer, amelynek hatékonyságát újabb kutatás bizonyítja

Még több oltóanyagot szállít Magyarországra a Pfizer, amelynek hatékonyságát újabb kutatás bizonyítja

Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával töltött fecskendõk oltáshoz elõkészítve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 28-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közelíti a másfél milliót a Pfizer által Magyarországra szállított koronavírus elleni vakcina mennyisége – közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. az MTI-vel.

Kedden újabb, több mint 165 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, és ez már a 15. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból.

„A Pfizer több mint két hónapja szállítja megbízható, heti menetrendben a COVID-19 elleni vakcináját Magyarországra, csak március hónapban több mint 690 ezer adag oltóanyaggal segítve a hazai védekezést” – hangsúlyozták.  

Emlékeztettek, hogy ez a vakcina az első volt az Európai Unióban, amely feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására.

Az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett Magyarországra, azóta is heti rendszerességgel érkeznek a vakcinák, hogy segítsék a koronavírus elleni küzdelmet.

A közlemény szerint a két vállalat az idei év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint kétmilliárd adag vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte.

Magyarország esetében az első negyedévre vállalt teljes vakcinamennyiséget a Pfizer megbízhatóan leszállította, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnöveli az országba szállított dózisok számát – áll a közleményben.

Eközben megjelent az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (CDC) tanulmánya, amely 4000 egészségügyi dolgozó, rendőr, tűzoltó és más nélkülözhetetlen dolgozó vizsgálatával készült. Az eredmények szerint a Pfizer és a Moderna védőoltás első dózisa 80 százalékkal csökkentette a megfertőződés kockázatát, a második dózis pedig 90 százalékkal – írja a Washington Post.

A tanulmány eredményei megegyeznek az Izraelben, az Egyesült Királyságban, a Texasi Egyetemen és a Dél-Kaliforniában végzett, hasonló célú klinika tesztek megállapításaival. 

A szakértők szerint a CDC jelentése különösen jelentőséggel bír, mert olyan személyek adatainak az elemzésével készült, akik különböző csoportokból származnak, ám mind a járvány frontvonalán dolgoznak, így nagyobb valószínűséggel találkoznak a vírussal, fertőződnek meg és adják azt tovább, mint mások. 

A kutatás szerint a 2479, mindkét dózissal beoltott résztvevőből csak hárman kapták el a fertőzést. Azon 477 személy közül, akik a vakcinának csak az első adagját kapták meg, nyolcan fertőződtek meg a vírussal. A 994 nem beoltott személy közül 161-en kapták el a fertőzést. A résztvevők közül senki nem vesztette életét a megbetegedés következtében.