Megmutatták, mekkora bajban van a magyar oktatás

Megmutatták, mekkora bajban van a magyar oktatás

Demonstráló pedagógusok az egykori Emmi épülete előtt 2022. június 11-én (Fotó: PDSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élőképes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az új Orbán-kormány megalakulásától megszűnő egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete előtt szombaton.

Mint a Mérce beszámolójából kiderült, az eseményen Szűcs Tamás, volt PDSZ elnök vezényletével 100 tanár tartott a magasba különböző színű lapokat aszerint, hogy a jelenleg állományban lévő pedagógusok között a különböző életkori csoportoknak mekkora az aránya – erre utalt az esemény címe is: „Hanyas vagy?”.

Szűcs tamás azt mondta, a kormány alakulását látva úgy tűnik, hogy további hasonló rendezvényekre lesz szükség. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy nem ez fogja megváltani a világot.

A gond nagyon nagy, azt mi látjuk legjobban. Ha van probléma legalább ne hallgassunk. Most felülnézetből mutassuk meg a problémát – mondta Szűcs, majd arra kérte a tanári szakmát jelképező száz oktatót, hogy mutassák fel az életkoruk szerint különböző cédulájukat.

A 30 év alattiakat jelképező kék cédulát 7-en emelték a magasba, hiszen ma az oktatásban az ő arányuk 7 százalék. A 30 és 40 éves korosztály képviselői sárga cédulát emeltek fel, 14-en, az ő arányuk 10 százalékkal csökkent az elmúlt években. A 40 és 50 év közötti korosztályból harminckét ember emelte magasba a zöld lapot, és 47 oktató tartotta magasba a piros színű cédulát, ők az ötven fölöttiek, akiknek aránya jövőre már – Szűcs elmondása szerint – elérheti az 50 százalékot is.