Megszólalt a kormány Belaruszról

Megszólalt a kormány Belaruszról

Vízágyúval oszlatják az ellenzéki tüntetőket Minszkben 2020. augusztus 9-én, a belarusz elnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hallgatózásba burkolózott a kormány azután, hogy zavargások törtek ki Fehéroroszországban az elcsaltnak tartott elnökválasztás óta, most Szijjártó Péter törte meg a csendet.

A külügyminiszter a Facebookon tett közzé egy rövid posztot, amely ugyan továbbra is csak érintőlegesen, de legalább már említi a belarusz eseményeket. Szijjártó Péter azt írta, hogy az európai politikai közvéleményt most leginkább a belorusz fejlemények érdeklik.

Mint közölte, az elmúlt napon hosszasan egyeztettek lett kollégájával és egyértelművé vált, hogy „hasonló a helyzetértékelésük”. – Abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem – írta.

A miniszter arra utalhatott, hogy az uniós külügyminiszterek pénteken rendkívüli videokonferencián értékelik a belarusz helyzetet, ahol már szankciók is szóba kerülhetnek.

Különféle médiumok a hét eleje óta próbálják megtudni, hogy vajon miként értékeli a kormány az elnökválasztás eredményét és az azt követő eseményeket. Komoly tüntetések zajlottak, a hatóságok két demonstráló halálát is megerősítették. A Magyar Hang is szerette volna megtudni a külügyi tárcától, hogy mi a magyar kormány álláspontja, ahogyan azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fog-e gratulálni a választáson a hivatalos eredmény szerint 80 százalékot elért Aljakszandr Lukasenkának. Választ azonban mi sem kaptunk.

Lapunk arról is beszámolt, hogy miközben az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) közleményben ítélte el a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket, azt nem írta alá sem a Fidelitas, sem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség.