Megszólalt az egyetem: önkéntes karanténba vonult a koronavírusos iráni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Doktori képzésen vesz részt a gödöllői Szent István Egyetemen (SZIE) az az iráni hallgató, aki koronavírussal fertőződött meg – derül ki az intézmény közleményéből. Ő az az egyetemista, akiről idáig nem közölték, hogy melyik intézmény hallgatója, csak Orbán Viktor jelentette be az operatív törzs mai (csütörtöki) ülése után.

A SZIE azt közölte, hogy a doktorandusz a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián vett részt Teheránban február 23-24-én, ezért utazott a hazájába. Már február 20-án útra kelt, a koronavírus iráni megjelenését pedig hivatalosan február 22-én jelentették be az országban.

Mint írják, a hallgató február 28-án (pénteken) érkezett vissza Iránból, és az egyetem által küldött tájékoztatókban foglaltaknak megfelelőn felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. A témavezetője is tanácsolta neki, hogy – összhangban az egyetemi intézkedésekkel – legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül. Ezért a doktorandusz a budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten.

Két koronavírusos beteg van Magyarországon - Az egyik fertőzött a Semmelweis Egyetem hallgatója | Magyar Hang

Az egyetem leszögezte: ők kellő időben megtették az óvintézkedéseket a koronavírus terjedésével kapcsolatban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban már 2020 januárjában elküldték a megelőzésről szóló információkat a hallgatóknak és a munkatársaknak magyar és angol nyelven is.

Azt is közölték, hogy a Szent István Egyetem egyébként az eddigi intézkedéseit megszigorította, ismételt tájékoztatást küldött a munkatársak és a hallgatók részére a higiénés rendszabályok betartása és betartatása érdekében, folyamatosan gondoskodik az ehhez szükséges eszközökről. Megkezdődött az egyetemi rendezvények és a külföldi konferencia részvételek felülvizsgálata is. Az Egyetem folyamatosan figyelemmel kíséri az Operatív Törzs közleményeit, az azokban foglaltaknak megfelelően jár el.

A másik koronavírussal fertőzött iráni hallgató a Semmelweis Egyetemre jár. Az intézmény hallgatói önkormányzata azt közölte, hogy sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra.