Két koronavírusos beteg van Magyarországon – Az egyik fertőzött a Semmelweis Egyetem hallgatója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két koronavírussal fertőzött beteget kellett kórházba szállítani Magyarországon – jelentette be Orbán Viktor a Facebook oldalán. A miniszterelnök annyit közölt, hogy két iráni származású, Magyarországon tanuló diákról van szó. – Most úgy tűnik, hogy tünetmentesek, de a fertőzését tényét megállapítottuk és ilyenkor az a szükséges eljárás, hogy a megfelelő kórházba szállítjuk őket, erre a Szent László kórház van kijelölve – mondta.

Operatív törzs. Helyzetjelentés // Operational Group. Situation report

Az operatív törzs áttekintette a védekezéshez szükséges feltételek meglétét – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a szükséges számú kezelőszemélyzet, ápolónők és orvosok rendelkezésre állnak és felkészültek. A védekezéshez szükséges technikai eszközök, például maszkok is megvannak, a jogszabályok is alkalmasak arra, hogy az eljárásokban résztvevők – orvosok, rendőrök, hatósági emberek – el tudják végezni a munkájukat.

– Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk – mondta Orbán Viktor.

Az operatív törzs esti sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban ápolják a diákokat és házas-, illetve élettársaikat. Teljes gyógyulásig teljes izolációban maradnak a fertőzöttek. Az egyik esetben az Iránból érkezett diák maga kérte a vizsgálatot, a másik esetben az enyhe tünetek miatt került sor a vizsgálatra.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Az nem derült ki melyik egyetemre járnak, az azonban igen, hogy jelenleg vizsgálják kapcsolati hálójukat, illetve hogy bár fertőzöttek, azért jól érzik magukat.

Közben azt is elhangzott, egyre többen érdeklődnek a megadott információs telefonszámon.

A Magyar Hang keresett több egyetemet is, hogy kiderüljön, hová járhatott a két iráni diák. A Semmelweis Egyetemnél azonban azt közölték, hogy csak az operatív törzs adhat információkat. Kerestük a CEU-t is, ahol érdeklődésünkre közölték, nem az ő hallgatóikról van szó.

Nem sokkal később aztán a Semmelweis Egyetem honlapján közölte: egy külföldi gyógyszerész hallgatójuknál igazolták a tesztek a koronavírus-fertőzést. Az egyetem rektora már intézkedett arról, hogy a 16 fős, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerész évfolyam esetében a szükséges időtartamig az egyetem a hallgatóknak, otthonukban interneten elérhető módon biztosítja a megfelelő oktatási anyagokat. Ezen idő alatt az érintett hallgatók nem vehetnek részt előadáson és gyakorlaton.

A Semmelweis Egyetem további óvintézkedéseket is tesz, ebből kiemelendő, hogy a rektor a most szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a másik iráni diák melyik egyetemre jár. Az Index információi szerint Győrben tanul.

Korábban egyébként egy ismert belga virológussal beszéltünk, aki szerint a fürdő vize valóban megölheti a koronavírust:

Belga virológus: A fürdő vize tényleg megöli a koronavírust | Magyar Hang

A szakember azt is megerősítette, hogy a vírus nem, vagy csak minimális eséllyel terjed tárgyakon – tehát például egy lift gombján, egy busz kapaszkodóján – keresztül.