Megszűnhet az idősek és fogyatékosok szociális üdülése

Megszűnhet az idősek és fogyatékosok szociális üdülése

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi 60 ezerhez képeset az idén mindössze 6500 nyugdíjas kap támogatást üdüléshez az Erzsébet-program keretében – írja értesüléseire hivatkozva a Népszava. A lap szerint már egy éve, az idei költségvetéshez benyújtott salátatörvényből kiderült, a nyaralásokat támogató Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak (MNÜA) nincs bevétele, ezért megszűnik a jogszabályi kötelezettsége is, hogy megszervezze ezeket a programokat.

– Ezen a csatornán keresztül befejeződik az idősek és fogyatékosok szociális üdültetése, de azt még senki nem mondta ki, hogy az alapítvány felszámolása is induljon el – erősítette meg a Népszavának Palkovics Imre. A Munkástanácsok elnöke, az alapítvány kuratóriumának tagja szerint már az üdülési program irodái sincsenek meg, az ingatlanok ellenértéke is az idei pályázatok keretébe került.

Ahogy a Népszava felidézi, a MNÜA-t 1992-ben az Antall-kormány és hat szakszervezeti tömörülés hozta létre. A második Orbán-kormány hivatalba lépése után azonnal átszervezte az alapítványt. „Az MNÜA tevékenységét első perctől kételyek övezik, amit az utóbbi tíz évben az is erősített, hogy szinte egyetlen újságírói kérdésre sem válaszoltak. Az igazságügyi tárca honlapján elérhető utolsó éves beszámolójuk alapján 2018-at az alapítvány 3,7 milliárdos veszteséggel zárta, saját tőkéje egy év alatt is majdnem 74 százalékkal csökkent” – olvasható a Népszava cikkében.

Két éve, 2018-ban egyébként 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő használta ki a programot. A 2018-ban kibocsátott utalványok után járó jutalékokat tavaly még erre tudták költeni, ősszel kiírták a pályázatokat, mára viszont már nincs elkölthető bevétele az alapítványnak — írja a lap.