Megszűnik a tudomány önállósága, augusztustól államosítanák az MTA kutatóintézeteit

Megszűnik a tudomány önállósága, augusztustól államosítanák az MTA kutatóintézeteit

Demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt Budapesten 2019. február 12-én az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak az uniós választásokat várta meg a kormány, hogy megszüntesse a tudomány önállóságát. Miután nem sikerült teljes behódolásra kényszeríteni a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), a tudomány képviselőinek bevonása nélkül készített előterjesztéssel, kétharmados törvénnyel tervezik elvenni a kutatóintézeteket az Akadémiától augusztus elsejétől.

Az Index birtokába került törvénymódosítási tervezet értelmében az összes kutatóintézetet erővel vennék el az MTA-tól, s kényszerítenék bele az újonnan létrehozandó Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba (ELKH). A törvénymódosítást napokon-heteken belül be akarják nyújtani az Országgyűlésnek.

Az erőszak alkalmazásáról azt követően döntött a kormány, hogy sok mindenben ugyan sikerült megegyezni a tudósok társulatával, de az Akadémia nem akart lemondani kutatóintézeteiről. Ezt követően a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium a tudósok kihagyásával készített törvénymódosító javaslatot a vagyon elvételéről.

Az Akadémia kiáll a kutatóhálózata megtartása mellett | Magyar Hang

A törvény kötelezi az MTA-t arra, hogy adja át ingyenes használatba a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, teljes eszközparkját, tulajdonát.

Ez gyakorlatilag teljes államosítást jelent, hiszen az ELKH 13 fős irányítótestületébe a kormány és az Akadémia hat-hat főt jelöl, az elnököt viszont Orbán Viktor nevezi ki, vagyis többségben lesznek a kormány küldöttei. Ez a testület dönt majd a kutatóhelyek átszervezéséről, megszüntetéséről vagy újak csatlakozásáról, valamint a kutatóhelyek vezetőinek személyéről is.

Sorakozzunk fel az Akadémia mögé! | Magyar Hang

Az újonnan felállítandó Nemzeti Tudományos Tanács esetében még a látszatra sem ad a kormány, hiszen annak elnöke a gépészmérnök végzettségű Palkovics László lesz, tagjait az ő javaslata alapján nevezik ki. Az Akadémiának csak egy képviselője lesz a kutatási fő irányokról döntést hozó testületben.