Bírósághoz fordult a Momentum a népszavazási kérdését elutasító döntés miatt

Bírósághoz fordult a Momentum a népszavazási kérdését elutasító döntés miatt

Tüntetők tiltakoznak a debreceni CATL akkumulátorgyár ellen 2023. március 4-én a Momentum által szervezett tüntetésen Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bíróságon támadta meg a Momentum a debreceni Helyi Választási Bizottság (HVB) döntését, amellyel elutasították a párt akkugyáras népszavazási kérdését. Erről a parlamenti párt számolt be hétfő délutáni közleményében.

– Abszurd, hogy a debreceni HVB elutasította a Momentum által javasolt népszavazási kérdést, miután rájöttek, hogy a Momentum meg fogja csinálni az aláírásgyűjtést, és népszavazást kell tartani a vízmérgező CATL gyárról. Egy hónapig ültek rajta a HVB-ben, mire megtalálták a kamuindokokat, amire hivatkozva aztán elutasították ugyanazt a kérdést, amit korábban már átengedtek egyszer – áll az ellenzéki párt közlésében.

Mint arról beszámoltunk, a HVB február 22-én tagadta meg a Mándi László, a párt helyi önkormányzati képviselője által benyújtott kérdés hitelesítését. Azt kérdezte volna a helyiektől, hogy egyetértenek azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbmétert.

A választási bizottság szerint azonban Mándi kérdése „egyértelműen alapvető jogok korlátozására irányul”. Ebből következően a kérdés népszavazásra bocsátása sértené az alaptörvény magántulajdonra vonatkozó és a szabad vállalkozást biztosító rendelkezéseit. Az indoklás szerint továbbá az állampolgároktól nem várható el, hogy ismerjék az ipari létesítmények vízigényét. De magával a vízigény megfogalmazásban is találtak kivetnivalót, mondván nem elég konkrét, hiszen úgy vélik: „például más ipari tevékenységből eredő tisztított szennyvízzel” kielégíthető. És egyébként a feltett kérdés sem találták egyértelműnek – derül ki az indoklásból.

Mándi László korábban lapunk érdeklődésére is megerősítette, hogy felülvizsgálati kérelemmel fog élni a HVB döntése ellen.

Időközben újabb népszavazási kezdeményezéseket jelentettek be a debreceni választási bizottságnál az akkumulátorgyárak miatt. Összesen négy kérdés vár elbírálásra a testület előtt. Ebből hármat Fónainé Pásztor Enikő adott be a mikepércsi édesanyák nevében, aki nyilatkozott is lapunknak.