Miért nem engedték át a debreceni akkugyár-népszavazási kérdéseket? Jogásszal vizsgáltuk meg

Miért nem engedték át a debreceni akkugyár-népszavazási kérdéseket? Jogásszal vizsgáltuk meg

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

A debreceni Helyi Választási Bizottság (HVB) indoklása gyakorlatilag lehetetlenné teszi bármilyen hasonló tárgyú népszavazási kérdés hitelesítését, hiszen a legtöbb ilyen kérdés valamilyen gazdasági érdek érvényesülésének korlátozására irányul – mondta érdeklődésünkre Dobrossy István debreceni jogász. Az ügyvédet annak apropóján kérdeztük, hogy a HVB három népszavazási kérdést utasított el a kínai CATL akkumulátorgyár-beruházásához kapcsolódóan. Ez különösen annak fényében pikáns, hogy az egyik kezdeményezés – a Momentum kérdése – nagyon hasonló volt az LMP által ősszel benyújtott kérdéshez, amelyet ugyanez a HVB hitelesített.

Mándi László, a Momentum önkormányzati képviselője azt kérdezte volna a debreceniektől: egyetértenek azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbmétert. Mint megírtuk, az LMP nagyon hasonló kérdése ősszel zöld utat kapott. Az időközben egyre élesebbé váló és a debreceni közéletet uraló akkugyárügyben viszont ezúttal a HVB már nem engedte át a kérdést. Sőt, a Kovács Tibor József által elnökölt testület hibák sorát állapította meg. A HVB úgy ítélte meg, hogy Mándi kérdése „egyértelműen alapvető jogok korlátozására irányul”. Ebből következően a kérdés népszavazásra bocsátása sértené az alaptörvény magántulajdonra vonatkozó és a szabad vállalkozást biztosító rendelkezéseit. Az indoklás szerint az állampolgároktól nem várható el, hogy ismerjék az ipari létesítmények vízigényét. De magával a vízigény megfogalmazásban is találtak kivetnivalót, mondván nem elég konkrét, hiszen úgy vélik: „például más ipari tevékenységből eredő tisztított szennyvízzel” kielégíthető. És egyébként a feltett kérdés sem találták egyértelműnek – derül ki az indoklásból.

• Fellebbezett-e már valamelyik népszavazást kezdeményező a HVB döntése ellen? Mit közölt a hivatal és a Debreceni Törvényszék?
• Miért állítja Dobrossy István jogász, hogy leértékelték a népfelség elvét; és hogy a HVB szerint előbbre való az ingatlantulajdonosok érdeke az egészséghez való jog érvényesülésénél?
• Miként reagált a fideszes debreceni polgármester arra, hogy az egyik kezdeményező bejelentette: bíróságon kéri a HVB döntésének felülvizsgálatát?
• Mit lát a városvezető az akkumulátorgyár biztonságos működése garanciájának?
• Milyen adok-kapok-vita alakult ki Debrecen legutóbbi közgyűlésén a népszavazásról?
• Miért vezényeltek ki közterület-felügyelőket a város legutóbbi közgyűlésére?