Megújul a Bosnyák tér

Megújul a Bosnyák tér

A zuglói beruházás látványterve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli testületi ülésen vázolta csütörtökön a kerület vezetése a Bosnyák térre tervezett koncepciót az új főtérről, piacról, szakrendelőről és városházáról, Zugló képviselő-testülete pedig elvi támogatást adott a koncepciótervnek. Egyben felkérte a polgármestert a tervpályázati kiírás előkészítésére. A témáról lakossági fórumot tartanak november 23-án – tájékoztatta a Magyar Hangot a kerület polgármesteri hivatala. 

A tervek szerint a Bosnyák téren egy 6-8 ezer négyzetméteres főtér létesül, innen sétálóutca nyílik, annak mentén helyezkedik majd el az újonnan megépülő modern városháza, a korszerű szakrendelő intézet és Zugló egyik szimbóluma, a Bosnyák téri piac is egy létesítményben. Az egész komplexum alatt mélygarázs segíti majd a parkolást.

A Bosnyák tér mögött külön, a Bayer Construct vállalatcsoport magánberuházásában épülne meg egy új városnegyed parkokkal, bevásárló-utcával, ahol a sétányról közelíthetők meg az üzletek. A Csömöri út mentén irodaépületek épülnek, a Bosnyák utca felőli részen lakóházak. Ennek a terveit a Zaha Hadid Architects készítette és igazgatója, Gianluca Racana mutatta be a rendkívüli testületi ülésen.

Horváth Csaba polgármester kiemelte, a tervezés során különösen fontos szempont, hogy minél zöldebb városrészt hozzanak létre, ezért új köztereket és parkokat alakítanak ki a jelenleg használaton kívüli területen, mindeközben átmentik a meglévő értékeket, mint amilyen a Bosnyák téri piac és templomtér – áll a közleményben.

A kerület vezetése az egyszeri 150 millió forintos bevétel mellett a magánberuházásban épülő kereskedelmi és irodaépületek működéséből évi egymilliárd forintos helyi adóbevételt remél, amiből további fejlesztések valósulhatnak meg Zuglóban. A városháza jelenlegi épületében lakásokat alakítanak ki, az új piac megépüléséig pedig ideiglenes piac kialakításával biztosítják a vásárlás lehetőségét.

Dienes János, Zugló főépítésze elmondta, hogy a szakmai tanulmányok az épületek 50-100 éves átlag élettartamával számolnak. A lakásállomány elérhetőségének, minőségének és mennyiségének szinten tartása érdekében legalább 1 százalékának kellene évente megújulnia, új lakások építésével. „Zuglóban 75 ezer lakás van, mely állományhoz képest évente legalább 750 lakásnak kellene épülnie, ezzel szemben az utóbbi közel egy évtized átlagát tekintve évente 142 lakás épült. Az utóbbi évek várospolitikai döntései azt szeretnék elősegíteni, hogy a lakásépítési kedv növekedhessen.”

A Bosnyák tér és környékének rehabilitációjával ráadásul azt is reméli a kerületvezetés, hogy Zugló egyik fő tere újra visszakapja központi, méltó szerepét, ami jelentősen felértékelheti ezt a városnegyedet, így a kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatok is megfordulhatnak – zárul a szöveg.