Megvan az új Nemzeti alaptanterv tervezete, de még nem olvashatjuk

Megvan az új Nemzeti alaptanterv tervezete, de még nem olvashatjuk

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megkapta az új Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezetét hétfőn – közölte a tárca a az MTI-vel. A minisztérium szerint az új alaptantervnek az a célja, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek.

A minisztériumi véleményezés után „széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést” ígérnek, ezt követően kerülhet a Nat a kormány elé. A szöveg egyelőre nem került nyilvánosságra. Korábbi nyilatkozatok szerint 2019-ben vezethetik be az új alaptantervet, erről az Index írt részletesen.

Csépe Valéria, az új tantervért felelős miniszteri biztos tavaly az Indexnek adott interjújában azt mondta: az iskolákban könnyebben olvasható szövegekre, az életkorhoz jobban passzoló tananyagra, mobilos vagy számítógépes játékokra, témanapokra, csoportmunkára van szükség. A miniszteri biztos akkor azt is ígérte: az új alaptanterv középpontjában a gyerekek állnak, a tananyagot az ő érzelmi és értelmi fejlődésük üteméhez kell igazítani.

Az új tantervben az akkori nyilatkozata szerint nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati szemlélet, az ismeretek alkalmazása, a tantárgyakon átnyúló szemlélet, az anyanyelvi és idegen nyelvi kommunikáció, a matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák vagy a digitális írástudás.

Másfél évvel ezelőtt már nyilvánosságra került egy koncepció az új alaptantervről, amelyet a Népszava elemzett – az általuk megkérdezett szakértő nem feltétlenül volt elragadtatva tőle, nem beszélve arról, hogy a koncepció kidolgozásáról a napilap szerint hónapokig szinte semmit sem tudtak a köznevelési kerekasztalon kívüli szakmai szervezetek, de még a szakszervezetek sem. Holott maga a koncepció is azt tartalmazta, hogy az új alaptanterv kialakításának minden fázisában széleskörű, elsőként szakmai, majd társadalmi egyeztetés szükséges.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.