Mihályi Péter szerint hiba lenne az iskolák bezárása

Mihályi Péter szerint hiba lenne az iskolák bezárása

Általános iskola Illusztráció: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vírus a gyerekekre kevésbé veszélyes, mint idősekre, az iskolák bezárása esetén viszont csak még nagyobb kockázatnak lennének kitéve a szülők, nagyszülők – írta az Élet és Irodalomban Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. Az MTA doktora szerint a karanténok és korlátozások segíthetnek a vírus útjának gátolásában, de ha ezeket feloldják, a fertőzés mégis újra elindulhat. Kiemelte, hogy jelenleg még mindig nem tudunk eleget a koronavírusról, így arról sem, mennyire marad meg a fertőzőképesség élettelen felületeken, hány embert fertőz meg egy beteg átlagosan, és pontosan miként is terjed a betegség.

Mihályi nem kétli, hogy a járvány jelentős gazdasági visszaesést hoz majd, és ebből Magyarország sem marad ki. Azt viszont nem tartaná jó megoldásnak, ha bezárnának az iskolák, óvodák. A vírus ugyanis a gyerekekre kevésbé veszélyes, mint az idősebb korosztályra, az intézmények bezáratása ellenére pedig a gyerekek hordozhatják a vírust, még úgy is, hogy tünetmentesek maradnak. Viszont ez esetben sokkal több időt töltenének a szülőkkel, sőt, nagyszülőkkel, az idősebb korosztály pedig a legveszélyeztetettebb. A már nagyobbak, gimnazisták és középiskolások pedig akkor is találkozni fognak úgyis, ha nincs iskola.

Orbán Viktor: Nem érdemes abban reménykednünk, hogy egy-két hét alatt túljutunk ezen | Magyar Hang

Az egészségügyi közgazdász nem sok kétséget hagyott afelől, hogy a vírus további terjedését nehéz meggátolni, és lesznek itt is halálos áldozatok, a többség ugyanakkor kigyógyul majd, és egy ideig immunissá válik.

Pénteken Orbán Viktor is arról beszélt, hogy az iskolák, óvodák bezáratása jelenleg nem szükséges. A kormányfő szerint ha bezárnának az intézmények, már nem valószínű, hogy ki tudnának nyitni két-három hét múlva, és akkor elmaradna a tanév, továbbá a pedagógusok is fizetés nélküli szabadságra mennének. Ennek ellenkezőjére ugyanakkor akad példa: a bajoroknál például öt hetes bezárással számolnak, fizetést pedig ugyanúgy kapnak a tanárok.  

Egyébként Mihályi is arról írt, hogy nincs értelme azzal számolni bezárás esetében, hogy pár hét múlva jöhet az újranyitás. – Ha csak pár hétről lenne szó – mint egy tavaszi szünet esetében –, akkor ez mindenféle áthidaló megoldással mind a családok, mind az intézmények szintjén kezelhető lenne. De nincs ok azt feltételezni, hogy a járvány két hét alatt lezajlana, és akkor „nyugodtan” újra kinyithatnának az intézmények – közölte.

Koronavírus - 19-re nőtt itthon a fertőzöttek száma | Magyar Hang

Az egészségügyi közgazdász egyébként kételkedik a Kínából érkező adatok pontosságában, de úgy látja, Magyarországon egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az orbáni hatalom komoly hibát vétett volna, vagy hogy szándékosak próbálnák elfedni a tényeket. Viszont: „az illiberális és diktatórikus rendszerek egy része a járvány eddigi lefolyása során meglehetősen rosszul vizsgázott. Mint az köztudott, Kínában rendőri módszerekkel hallgattatták el azt az orvost (és bizonyára másokat is), aki először kongatta meg a vészharangokat. Iránban is szörnyű ostobán viselkedett a politika, amikor kezdetben tagadta a járvány létezését. Szaúd-Arábiában összeesküvés-elméleteket fabrikáltak: a kormányzat szerint Irán direkt fertőzött embereket küld hozzájuk. Trump elnök a mostani nehézségekért elődjét, Obama elnököt hibáztatja stb.”

A Mihályi által írottakkal szemben a pedagógusok kevésbé nyugodtak, és a mielőbbi bezárást követelik. A Pedagógusok Szakszervezete továbbá arról tájékoztatta az MTI-t: nem fogadják el, hogy a tanárok ne kaphatnának juttatást az intézménybezáratás idejére. Azzal sem értenek egyet, hogy a szünet egyértelműen a tanév végét jelentené, miután lehetőség lenne az elmaradt napok későbbi pótlására. A pedagógusok és az oktatásban dolgozók életkora magas, az ő védelmükben is szükség lenne az oktatás felfüggesztésére, közölte a PSZ.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is az oktatási és nevelési intézmények bezárását kérte.