Most egy hangfelvétel került elő a Városháza eladásáról, a főváros szerint csak egy rég leszavazott alternatíva volt

Most egy hangfelvétel került elő a Városháza eladásáról, a főváros szerint csak egy rég leszavazott alternatíva volt

A budapesti Városháza épülete (Fotó: Dezidor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden előkerült egy megvágott hangfelvétel, amit több szerkesztőségnek is elküldtek. Ezen egy magát Barts Balázsként (a fővárosi vagyonkezelő vezetőjeként) bemutató férfi a Városháza értékesítésének tervéről beszélt, miszerint a régi Városháza épületéhez tartozó 4,7 hektárból 3,9 hektárt eladnának, 8 ezer négyzetmétert pedig megtartanának.

A kiszivárgott felvételre reagálva a Fővárosi Önkormányzat nyilvánosságra hozta a Városháza rövid-, közép- és hosszútávú fejlesztési lehetőségeiről készített döntéselőkészítő tanulmányt, amit Barts J. Balázs írt 2020 októberében. Ebben Barts összesen hat különböző tervet vázolt fel, amik alapján fejleszteni lehetne a területet. Ezek a tervek a legkonzervatívabb tervektől a legbátrabbig veszik végig a lehetőségeket. A „C” alternatívában, ami az Új Városházába és új hivatali épületbe költözésről szólt, Barts a költségbecslésnél megjegyezte: „Másrészről közelítve a »Központi Városháza« megvételének szándékával megkeresték a Főváros vezetését, és mintegy 100 millió Euro hangzott el lehetséges vételárként.” De a Fővárosi Önkormányzat szerint Karácsony Gergely kabinetje az ingatlaneladásról szóló lehetőségeket már tavaly novemberben elvetette.

„A Fővárosi Önkormányzat egyebekben a döntéselőkészítő tanulmányban javasolt fejlesztések előkészítését megkezdte, így a Budapest Galéria elhelyezését, a Merlin Színház üzembe helyezését, a Károly körúti homlokzat felújítását és a Városháza park tervpályázatának kiírását. Ezek a fejlesztések is mutatják, hogy nemhogy döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de arra szándék sincsen. A Városháza megújítása és köztulajdonban tartása iránti elkötelezettségen a lakájmédia hazugságai sem fognak változtatni” – írták a 444 által idézett közleményben.

A felvétel szerint Barts azt mondja, hogy beszélgetőpartnerei közül Gyulát és Zsoltot ismeri. (Ez a korábbi információk szerint lehet Gansperger Gyula, az első Orbán-kormány államtitkára, későbbi gazdasági háttérembere és az ügyben már felbukkant egyik ingatlanos cég vezetője, Berki Zsolt.)

Az ügyben a Népszava megkereste Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest is, aki arra a kérdésre, hogy a felvételen valóban Barts beszél-e, illetve indul-e belső vizsgálat a következőt válaszolta: „Nekem egy ilyen hangfelvétel után minden lehetőség és eshetőség asztalra tehető.”

Az Index a múlt héten kezdett arról írni, hogy információik szerint a Fővárosi Önkormányzat eladná a városházát, a főpolgármester ezt cáfolta.

Címkék: Budapest, Városháza