MSZP: Nem mond igazat a kormány a rezsinövelés érintettjeiről

MSZP: Nem mond igazat a kormány a rezsinövelés érintettjeiről

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 11-én (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazugságnak minősítette az MSZP társelnöke a kormánynak azt az állítását, hogy a családok háromnegyedét nem érinti az átlag feletti fogyasztás, és az azzal járó rezsiár-emelés. Tóth Bertalan arra hivatkozott, hogy valami gond van azokkal a számokkal, amelyeket a kormány közölt.

A Technológiai és Ipari Minisztérium vasárnap közölte a számokat. Mint írták, az áramellátásban az 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió az átlagfogyasztású vagy az alatti. A gázellátásban pedig 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió az átlagfogyasztású vagy az alatti.

Az ellenzéki politikus azonban felhívta a figyelmet, hogy a KSH szerint nincs annyi háztartás, mint ahány áramfogyasztót a minisztérium feltüntetett: lakásból 4,5 millió van, háztartásból 4,2 millió, de áramfogyasztási helyből is kevesebb van, mint ahány felhasználóval a minisztérium számol. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) éves beszámolója szerint ugyanis az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói helyek száma 2021 decemberében nem érte el az 5,4 milliót, miközben a minisztérium szerint 5,6 millió fogyasztó van. 

– Az 1,4 millió átlag feletti áramfogyasztó tehát nem a háztartások negyedét, hanem minden harmadik háztartást jelenti, vagyis ennyi családot az Orbán-kormány szerint is érint az egyébként szükségtelen áramáremelés – írta a képviselő, aki arra is felhívta a figyelmet: a Habitat Humanity Magyarország lakhatással foglalkozó civil szervezet szerint ennél lényegesen több háztartást érint az áremelés, a legnagyobb mértékben a családi házban, különösen a Kádár-kockákban élőket.

Tóth Bertalan szerint „a gázellátásban hasonló csúsztatások vannak”. Itt az ellnzéki politikus szerint eleve nem 3,5 millió fogyasztót kellene alapul venni, hiszen még a MEKH adatai szerint is csak 3,3 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználási hely volt tavaly novemberben, „amely számban a nyaralóktól kezdve minden benne van”. A 900 ezer átlagfogyasztás feletti háztartás tehát Tóth Bertalan szerint itt is jó eséllyel eléri a felhasználók harmadát.