Müller Cecília: Nem választható a vakcina, azzal oltanak, amelyet biztonságosnak találnak

Müller Cecília: Nem választható a vakcina, azzal oltanak, amelyet biztonságosnak találnak

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A következő év első negyedévében kezdődhet a tömeges oltás – közölte Müller Cecília az Operatív törzs keddi tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos arra is kitért, hogy elindult a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol mindenki jelezheti az „oltakozás” iránti igényét. (Ezzel kapcsolatban hívta fel a hvg.hu arra a figyelmet, hogy a regisztrációnál kétféle adatkezelést is felajánl az oltásregisztrációs honlap, és az egyik esetében a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához kerülnek az adataink.)

Az országos tiszti főorvos kiemelte, jelenleg nem lehet pontosan tudni, melyik vakcinával kezdik az átoltást, mivel erre csak azt követően kerülhet sor, hogy minden szükséges engedélyt megadnak egy-egy készítménynek a hatóságok.

– Ha elérkezünk ehhez a fázishoz, tájékoztatni fogjuk a magyar állampolgárokat, egyelőre csak igényfelmérés zajlik – jelentette ki Müller Cecília. Azt is hangsúlyozta, hogy a regisztráció senkit sem kötelez arra, hogy beoltassa magát. Azzal az oltóanyaggal fogják elkezdeni a nagyobb számú védőoltások beadását, amelyet hatékonynak és biztonságosnak találnak a magyar egészségügyi hatóságok. Ennek kapcsán egy későbbi újságírói kérdésre elmondta, nem választható a vakcina, azt az oltást kapja mindenki, amelyet a hatóságok biztonságosnak ítélnek, minden engedéllyel rendelkezik. Óhatatlanul felmerül a kérdés, mi van akkor, ha több oltóanyagot is elfogadnak a szakemberek, akkor ki, melyikből kaphat majd, de erre az eshetőségre nem tért ki az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília is egyfajta platót lát a mostani számokban, de épp ezért szerinte most különösen fontos a szigor megtartása, az állampolgárok fegyelmezett magatartása. A legtöbb koronavírusos új megbetegedés a 40-49 éves korosztály tagjai között volt kimutatható. Kiemelte, hogy Somogy és Tolna megyében 10 százalékkal több pozitivitást mértek, mint egy héttel korábban. A szennyvízminták alapján pedig Egerben emelkedett a koronavírus örökítő anyaga. 

Müller Cecília ismertette a napi járványadatokat is: bár a fertőzöttek száma csökkent, a halálozások száma továbbra is magas.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy általában 6 hónapra ad védettséget az, ha valaki átesett a betegségen, de ez nagyban függ attól, mennyire volt súlyos lefolyású a betegség. Akinél kevésbé súlyos tünetekkel zajlott le a fertőzés, annak kevesebb ellenanyagot is termelt a szervezete, tehát valószínűleg kevesebb ideig lesz védett.

Kiss Róbert rendőralezredes ismét felhívta arra figyelmet, hogy január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A rendőrség az elmúlt 24 órában 208 esetben intézkedett a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt. 

A rendőrség egy esetben intézkedett üzlet bezárásáról hétfőn, eddig összesen 90 üzlet bezárását kezdeményezték. A kijárási tilalom megszegése miatt 308 személy ellen intézkedtek a rendőrök hétfőn. 

https://www.facebook.com/kormanyzat/videos/1187559241638825