Müller Cecília: A beoltottak mindössze 0,2 százaléka fertőződött újra

Müller Cecília: A beoltottak mindössze 0,2 százaléka fertőződött újra

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus elleni oltás felvételére buzdított az országos tiszti főorvos kedden a közmédiában, kiemelve, hogy „a negyedik hullám küszöbén vagyunk”, és akik még nem kapták meg a vakcinát, azok védtelenek.

Müller Cecília elmondta: mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki azoknál, akik a koronavírus ellen Magyarországon használt vakcinák szükséges dózisát megkapták.

A tiszti főorvos kifejtette, hogy a Magyarországon használt oltóanyagok, amelyekből már hatféle áll rendelkezésre, rendkívül hatékonynak bizonyultak.
5,5 millióan már megkapták a különböző oltóanyagok szükséges dózisait, így ők már védettnek számítanak. A 0,2 százalékos újrafertőződés „rendkívül jó arány”, és a kevés megfertőződött esetében is jellemzően enyhe tünetekkel folyt le a megbetegedés – tette hozzá.

– A negyedik hullám már elkezdődött, az esetszámok folyamatosan nőnek, és ez folytatódni fog szeptemberben – erről már az M1 reggeli műsorában beszélt Rusvai Mikós állatorvos. A víruskutató szerint az igazi gyorsulás a hűvös, nyirkos idővel fog beköszönteni, és a negyedik hullám novemberben tetőzhet.

Lesz hirtelen emelkedés az esetszámokban, de az nem fog olyan magasra futni, mint a harmadik vagy a második hullám idején. Rusvai kijelentette: „A negyedik hullám nem hagy maga után annyi halottat, nem lesz annyi lélegeztetőgépes, nem lesz annyi súlyos beteg, erre már biztosíték a körülbelül 65 százalékos átoltottság.”

– A fertőződést a vakcina nem akadályozza meg, vagyis a fertőzöttek száma majd magas lesz, de a betegek, a lélegeztetőgépen lévők és a halottak száma nem – tette hozzá.

– A vakcinák 99 százalék fölötti arányban védenek attól, hogy valaki meghaljon vagy lélegeztetőgépre kerüljön – fogalmazott Rusvai Miklós.