Müller Cecília: Több város szennyvizében is kimutatták a brit mutánst

Müller Cecília: Több város szennyvizében is kimutatták a brit mutánst

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felszálló szakaszban van a harmadik hullám Magyarországon, ezt igazolják a járványügyi adatok is – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 2855-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma és 102 ember – jellemzően idős, krónikus beteg – halt meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elhunytak között szinte minden nap vannak olyan fiatal krónikus betegek is, akiket egy esetleges védőoltás megmenthetett volna.

A tiszti főorvos kitért arra is, hogy a fertőzöttek nagy többségénél nem volt utazással összefüggésben a brit mutáns megjelenése. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon jelen van a brit mutáns, „közösségi terjedésnek vagyunk tanúi” – fogalmazott.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában kifejlesztettek egy módszert, így már nemcsak a koronavírus örökítőanyagát, hanem a brit mutánst is ki tudják mutatni a szennyvizekben. Az eredmények alapján Budapest, Debrecen, Tatabánya, Székesfehérvár és Győr szennyvízmintáiban is kimutatták a brit mutánst – közölte Müller Cecília.

A jövő héten jelentős mennyiségű oltást tudnak beadni, mert a kínai mellett AstraZeneca és Pfizer oltás is rendelkezésre áll. Egy hét alatt 368 ezer embert tudnak majd beoltani – mondta.

Hozzátette: 400 főnél mutatták ki a brit mutánst, 9 főnél pedig a cseh variánst, brazil és dél-afrikai mutánst továbbra sem. Találtak még 34 olyan mintát, amelyben járványügyi szempontból nem jelentős mutáns van.

Az Orbán Viktornál tett látogatásáról is beszámolt, ő is elmondta, hogy javaslatot tettek arra, hogy akinél a teljes védettség kialakult, oldják fel a teljes idősotthoni elzárást. A kormány és az operatív törzs szerinte megfontolja a kérdést.

Címkék: koronavírus