Müller Cecília: Vannak, akik újrafertőződtek Magyarországon

Müller Cecília: Vannak, akik újrafertőződtek Magyarországon

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány esetet tudunk Magyarországon, aki tavasszal és ősszel is megfertőződött. Ők tavasszal is érintettek voltak és most újra tünetekkel jelentkeztek. Körülbelül hat hónapot tekintünk egyfajta védettségi időtartamnak – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Összesen 11 tizennégy éven aluli gyermek van kórházban, de egyikük sincs lélegeztetőgépen, inkább alapbetegségük miatt, egyfajta megfigyelés miatt vannak bent – mondta szintén kérdésre válaszolva.

Tavasszal fogalmazta meg a WHO az 5 százalékos értéket, hogy az újranyitást mihez igazítsa. Azóta más mutatók is vannak bőségesen, Magyarország megfelel jelenleg is a WHO előírásainak, elegendő tesztet végzünk – mondta a WHO-s ajánlásra vonatkozó kérdésre válaszolva Müller Cecília.

A Klebelsberg Központ nem minősül adatkezelőnek, ezért nem közöl adatokat a megbetegedett pedagógusokról. Adatgazda és adatkezelő az egészségügyi ellátó és az egészségügyi hatóság. Persze egy-egy intézményben tudja egy igazgató, hogy hány pedagógusa érintett. Az információ rendelkezésre áll, de hogy ki milyen módon kezeli, azt a jogszabályok tartalmazzák – válaszolta.

Lehet, hogy az utcán is maszkot kell majd viselni? Az operatív törzs figyeli a trendeket, jelenleg is javasoljuk mindenütt, ahol a másfél méteres távolság jellemzően nem tartható be – mondta a tiszti főorvos.

A jelenlegi szabályok betartását elegendőnek tartja jelenleg, de azokat be kel tartani – válaszolta az esetleg szigorításra vonatkozó kérdésre. De nem kizárt, hogy lesznek újabb intézkedések, ha szükségesnek tartják.

Müller Cecília arról is beszélt a tájékoztatón, hogy világszerte jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma, de Magyarországon is meredeken emelkedő szakaszban van a járvány.

„Mindnyájunknak megvan a szerepe abban, hogy a vírus terjedését lassítsuk. A további terjedés megakadályozására nincs más lehetőség. Az első hullám alatt is sokat tettünk érte, nem mindegy, hogy az egészségügyi ellátórendszerre milyen teher nehezedik” – mondta.