Műtétek álltak le az Uzsoki és a Szent János kórházban a hőség miatt

Műtétek álltak le az Uzsoki és a Szent János kórházban a hőség miatt

A Szent János Kórház (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd óta a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház valamennyi műtőjében, az Észak-budai Szent János Centrumkórházban pedig a traumatológián szünetelnek a műtétek a hőség miatt – írja a Népszava értesülései alapján.

A napilap beszámolója szerint a két intézmény klímaberendezései néhány óra különbséggel hibásodtak meg. Ennek következtében az Uzsoki Utcai Kórház műtőiben 41,5 foknál, a Szent János Kórházban 38 fokos hőség után állították le a beavatkozásokat, és jelezték, hogy nem tudnak beteget fogadni. A lap hozzátette, ez a két szolgáltató látta el a fővárosi baleseti sérülések negyven százalékát, vagyis most ennyivel több beteg hárul a még működő másik három traumatológiai centrumra.

Az Uzsokiban kedd óta kénytelenek a sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatológiai, szemészeti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai operációkra szorulók ellátását átütemezni, és a sürgős eseteket is más kórházakba irányítják, ahogy a Szent János kórház traumatológiai műtétre szoruló betegeit is. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a helyettesítő intézmények kijelöléséről csak csütörtökön intézkedett.

A Népszava kérdéseire a Belügyminisztérium annyit reagált: „a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a tegnapi napon a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban bekövetkezett folyadékhűtő-rendszer meghibásodás okán más egészségügyi szolgáltatók kijelöléséről intézkedett, valamennyi műtéti ellátás vonatkozásában, visszavonásig terjedő időtartamra. A mai napon az Észak-budai Szent János Centrumkórház helyett – a traumatológiai műtő klímarendszerének meghibásodása miatt – a traumatológiai szakellátás keretében a műtéti ellátást igénylő felnőtt korú betegek ellátására más szolgáltatók kerültek kijelölésre. Tájékoztatjuk továbbá, hogy az azonnali beavatkozást igénylő helyszíneken a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság munkatársai a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik, a betegek ellátása addig is a kijelölt kórházakban biztosított.”