Keveset tudni arról, mit kezdene az ellenzék a sporttal

Keveset tudni arról, mit kezdene az ellenzék a sporttal

A Puskás Aréna avatója (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olimpia és a korábbiakhoz képest jobb futballeredmények miatt ismét előtérbe került, hogy az ellenzék mit kezdene a sporttal, ráadásul ennél a témánál a személyeskedés sem meglepő. Utóbbi főszereplői Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

– Az ugyan világos, hogy a stadionépítéseket nem kívánják folytatni, és igazságosabb alapra helyeznék a sport finanszírozását, de az erőteljes válaszok hiányoznak. Az ellenzéknek szükséges lenne egy hiteles alternatívát felkínálni, a „le a stadionokkal!”-üzenet ugyanis kevés – ezt mondta lapunknak Nagy Attila Tibor, amikor az előválasztásra készülő ellenzéki pártok sporthoz, sporttámogatási rendszerhez fűződő viszonyáról kérdeztük. Egy program kialakításához az ellenzéknek szakértőkre is szüksége lenne, ám az elemző szerint ilyenek sem látszanak a közelükben.

Bizonytalan az is, hogy miként viszonyulna az ellenzék azokhoz a sportági szakszövetségekhez, amelyeket fideszes politikusok vezetnek. Ilyen például a Magyar Kézilabda Szövetség (Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő az elnöke), vagy éppen a Lázár János által irányított Magyar Tenisz Szövetség. A sportszövetségek alapesetben a kormánytól függetlenül működnek. Nagy Attila Tibor itt arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami pénzcsapok elzárásával való fenyegetés kétségkívül eszköz, de egy ilyen politika azonban alig különbözne a Fidesz gyakorlatától.

Az elemző arra is kitért, hogy mivel hat pártot tömörít az ellenzéki összefogás, nem tudni, hogy a sport felügyelete melyikükhöz kerülne – ha egyáltalán megtörténik az általuk remélt kormányváltás.

Az elmúlt időszak sportsikerei kapcsán a személyeskedő sértegetés sem maradt el a Fidesz és az ellenzék között. Az egész azzal kezdődött, hogy a momentumos Fekete-Győr András a közösségi oldalán örvendett Milák Kristóf úszó olimpikon győzelmének. A fideszes Budai Gyula szerint ugyanakkor ez a legalja. – Az olimpia „gyilkos” pártocska elnöke, aki mindent megtett azért, hogy Budapest ne rendezhessen olimpiát, a Facebookon örvendezett a második magyar aranyérmek! Elájulok ezen a csávón! A kaméleon hozzá képest egy színtelen része a nagyvilágnak! – írta.

Nagy Attila Tibor elmondása szerint témáját tekintve beleillik a Fidesz központi kommunikációs narratívájába Budai Gyula nagy port kavart bejegyzése, ugyanakkor a stílusról már nem gondolja, hogy az is része lenne a kormánypárt stratégiájának. Felidézte, hogy a Fidesz egyik központi üzenete szerint az ellenzék nem elég nemzeti – sőt, a hazaáruló bélyeg is rendszeresen előkerül –, ebbe a narratívába illeszkedik az üzenet, hogy az ellenzéki politikusok nem örülnek a magyar sportolók sikereinek. Másrészről ugyanakkor Budai Gyula trágársága csupán egyéni kiszólás lehetett. A „Na, elmentek a p.csába!” fordulata szerinte nem tartozik a Fidesz narratívájához. Annál is inkább – tette hozzá –, mert szerinte a kormánypárti képviselő a korábbi megnyilatkozásai alapján elég öntörvényű egy ilyen megjegyzéshez.