Negyedével több lakást adtak át az első kilenc hónapban, mint tavaly ilyenkor

Negyedével több lakást adtak át az első kilenc hónapban, mint tavaly ilyenkor

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtört az elmúlt években fokozódó lakásépítési kedv, amire számítani lehetett egyrészt a kedvezményes lakásépítési áfa tavalyi kivezetése, másrészt a koronavírus-járvány visszatartó hatása miatt. Ennek ellenére az átadott lakások száma jelentősen nőtt – olvasható az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely több mint 6 ezer ingatlanhirdetés alapján azt is bemutatja, hogy november elején mennyiért kínálták a piacon az új lakásokat.

Az első három negyedévben mintegy 13 ezer lakás épült, ami 25 százalékos növekedést jelent a múlt év hasonló időszakához képest. – A lakások számának emelkedésében több tényező is szerepet játszott. Egyrészt sok, a korábbi években megindított lakásépítés csak az idén fejeződött be, másrészt az is hozzájárult a növekedéshez, hogy az idén átadott lakóingatlanokra még nem vonatkoznak a 2021-től érvényes szigorúbb energetikai követelmények, ezért sok beruházó még idén igyekezett befejezni az építkezést. Ellenkező esetben ugyanis a szigorúbb előírások költségesebbé teszik a beruházást, és nehezebb értékesíteni az ennek következtében drágább lakásokat. Az is igaz azonban, hogy az új energetikai követelmények miatt a jövő évtől környezetbarátabb, alacsonyabb kibocsátású lakások épülhetnek – értékelte a folyamatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki arról is beszélt, hogy a friss adatokból látszik, elsősorban a vidéki lakásátadásoknak köszönhető a növekedés.

Az országrészek közötti különbségeket jól mutatja, hogy amíg Budapesten 4,1 százalékkal, 2420-ra csökkent az átadott lakások száma, addig a megyei jogú városokban, a kisebb vidéki városokban és a községekben 19-48 százalékos növekedés következett be. Balogh László szerint idén akár 22 ezer új lakás is elkészülhet. Az ingatlan.com kínálati piaci adatai szerint október végén az eladásra hirdetett új lakások esetében a medián négyzetméterár 880 ezer forint volt. Debrecenben ez az érték 624 ezer forintot tett ki, Győrben 494 ezer forintnál tartottak az árak, Kecskeméten pedig a négyzetméterárak mediánja 623 ezer forintra rúgott. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Ezzel együtt a lakásépítési kedv jelentősen csökkent. Az első háromnegyed évben alig több mint 17 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ami csaknem 40 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez 2016 óta a leggyengébb kilenchavi eredmény, az utóbbi években ugyanis rendre bőven 20 ezer felett volt a lakásépítési engedélyek száma.

Az biztosnak tűnik, hogy 2021-re a lakásépítési kedv elmozdul a mélypontról, mert jövőre ismét a kedvezményes 5 százalékos áfakulccsal lehet értékesíteni az új lakásokat. Miután az intézkedés lehetővé teszi, hogy a 2022-ben építési engedélyt kapott ingatlanokat még 2026-ban is 5 százalékos áfával lehessen értékesíteni, akár 100 ezer lakás is megépülhet a következő hat évben.