Nem béremelésről, hanem a bércsökkentés mértékéről tárgyaltak – állítják a légi irányítók

Nem béremelésről, hanem a bércsökkentés mértékéről tárgyaltak – állítják a légi irányítók

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér (Fotó: Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január óta 30-40 százalékkal csökkent a magyar légi irányítók keresete – írja a témát feldolgozó újabb cikkében a 24.hu. A portálnak nyilatkozó névtelen iparági forrás szerint nem igaz, hogy a légiforgalmi irányítók kevesellték a 15 százalékos béremelést, béremelésről ugyanis valójában nem volt szó.

Mint az informátor elmondta: egy kezdő kezdő légi irányító esetében a 40 százalék mínusz úgy néz ki, hogy az alapbér bruttó 830 ezer forint körül van, erre jön 20 százalék műszakpótlék általány, de január óta nem kap (senki) jelenléti bónuszt, ami 395 ezer forint. A durva jövedelemcsökkenés végeredményben az elhúzódó bértárgyalások következménye, a régi megállapodások lejártak és nem léptek helyükbe újak.

Ahogy arról a hírportál korábban több cikkében is beszámolt, a bérviták miatt határozatlan idejű sztrájkot akart kezdeni az eredménytelen bértárgyalások miatt a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete (CMLISZ). Erre reakcióként megjelent a Magyar Közlönyben két, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva gyakorlatilag lehetetlenné teszi a légiforgalmi szolgálatoknál a sztrájkot. Erre feltehetően viszont reakcióként – ahogy arról szintén a 24.hu számolt be – számos repülőgép azóta nagyobb kanyarokat tesz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében.

A 24.hu a legújabb cikkükben elmondottak miatt kereste a munkáltató HungaroControl Zrt.-t, amelytől azt kérdezték, valóban ilyen mértékben zuhant-e a légiforgalmi irányítók jövedelme, illetve korrekt-e ezzel szembe állítani a következő három évben évi 5 százalékos béremelési javaslatot, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a felvetéseikre.

Ami a megrekedt bértárgyalásokat illeti, portál szerint a szakszervezet maximális követelése a 2019-es fizetésük reálértékének szinten tartása volt, de valójában végig a reálérték-csökkenés mértékéről egyezkedtek. A három éve húzódó bértárgyalás és a kollektív munkaügyi vita lezárása érdekében a szakszervezet utolsó javaslata a 2019-es jövedelem 5 százalékos csökkentése volt reálértéken – érzékeltette forrásuk, hogy reálbérnövekedés helyett az érdekképviselet belement volna reálbér csökkentésbe is.