Nem hagyja a Párbeszéd a KSH-s adatszivárgás ügyét

Nem hagyja a Párbeszéd a KSH-s adatszivárgás ügyét

Mellár Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Párbeszéd a Központi Statisztikai Hivataltól idő előtt kiszivárgott információk miatt. Bűncselekmény gyanúját is felvetették.

A KSH tájékoztatási naptárában hétfőre, február 6-ra volt beírva a kiskereskedelmi adatok közlése. Csakhogy a kormányközeli Makronóm Intézet már múlt hét végén, szombaton elküldte elemzését a Portfólió.hu-nak – igaz, később embargósnak nyilvánították –, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a statisztikai jelentés valahogy kiszivárgott vagy a KSH-tól, vagy valamely kormányzati szervtől. A történtekkel kapcsolatban lapunk már megkereste a Makronómot és a KSH-t is. Előbbi szervezet nem reagált kérdéseinkre, a KSH pedig hétfő délután közleményt adott ki. Ebben arról írtak hogy „az embargó szabályainak súlyos megsértését a KSH kivizsgálja és megteszi a szükséges intézkedéseket”, az ugyanakkor nem derült ki, miként történhetett meg az eset.

Mellár Tamás – aki maga is volt a KSH elnöke – hétfő délután több kérdést is felvetett a történtekkel összefüggésben:

• Miként juthatott a Makronóm Intézet az adatokhoz?
• Kihez kerültek még előzetesen az információk? Esetleg NER-közeli vállalkozókhoz? Tőzsdei befektetőkhöz? Ez utóbbi esetében egyébként felmerülhet az is, hogy bennfentes információkat használhattak fel, ami súlyos bűncselekmény.
• Milyen régóta „űzi ezt az adatszivárogtatási gyakorlatot a KSH”?

A Párbeszéd parlamenti képviselője mindezek után azt kezdeményezi, hogy álljon fel egy eseti parlamenti vizsgálóbizottság, „ahol nem lesz többségben a kormánypárt, hogy ne lehessen eltussolni az ügyet”. Megfogalmazása szerint mély meggyőződése, hogy az adatok idő előtti kiszivárgása nem a véletlen műve.